Saturday, April 13, 2024

Zakaj bi mlade ženske, ki so preživele peklensko izkušnjo boja s karcinomom, prikrajšali za najlepši trenutek v življenju vsakega normalnega človeka? Ali se lahko otroške sanje razblinijo kot milni mehurčki?


Zdravljenje karcinoma zajema prejemanje močnih toksinov (kemoterapija), radioaktivnega sevanja in hormonskih nadomestkov. Prav zato se priporoča, da se po končanem zdravljenju na nosečnost počaka vsaj še dve leti. Verjetnost, da se bo rak na dojki povrnil, je v tem dvoletnem obdobju največja. Zdravljenje bi bilo v primeru nosečnosti zelo težko in tvegano za mater in otroka. Prav tako pa se bo v tem času organizem očistil vseh toksinov, ki ste jih prejeli med samim zdravljenjem.

Ali zdravljenje raka na dojki vpliva na plodnosti in nosečnost?

Nekatere oblike zdravljenja lahko izzovejo začasno ali trajno neplodnost. Med samim zdravljenjem pa obstaja velika verjetnost, da boste izpostavljeni različnim vrstam terapij.

Obsevanje z radioaktivnimi žarki, v kolikor niso obsevani ali kirurško odstranjeni jajčniki, ne povzroči trajne neplodnosti.

Na plodnost pa vsekakor vpliva kemoterapija. Zdravila kot je npr. ciklofosfamid povzročajo neplodnost, cisplatin ali doksorubicin pa veljata za zmernega povzročitelja nastanka neplodnosti. Zelo malo verjetno je tudi, da bodo neplodnost povzročila zdravila metotreksat, flurouracil in vinkristin. Za paklitaksel in docetaksel pa še ni popolnoma jasno, kako vplivata na plodnost. Izbrana oblika kemoterapije je seveda namenjena vrsti karcinoma, ki je prizadel celično strukturo oprsja, izbor terapije določi onkolog.

Okoli 80% vseh rakov na dojki je hormonskega porekla. Prav zaradi tega po končani kemoterapiji večina pacientk prejema hormonsko terapijo, ki znižuje vsebnost in inhibira učinek ženskega spolnega hormona estrogena. Hormonska terapija pa lahko povzroči začasno menopavzo. Številne ženske v reproduktivnem obdobju, bodo tudi po prenehanju hormonske terapije, plodnost ohranile. Kljub vsemu pa se bodo nekatere ženske srečale s težavami povezanimi z uspešnim spočetjem.

Plodnost in nosečnost

Med samim zdravljenjem raka na dojki menstruacijo izgubijo skoraj vse pacientke. Pri ženskah v reproduktivnem obdobju se menstruacija pojavi nekaj mesecev po zdravljenju, kar pa avtomatično še ne pomeni, da je ženska tudi plodna. Nekatere ženske lahko po kemoterapiji takoj zanosijo, spet druge pa se bodo srečevale s številnimi težavami. V kolikor se menstruacije ne vrne v obdobju šest mesecev do enega leta po kemoterapiji, obstaja velika verjetnost trajne poškodbe jajčnikov.

Kemoterapija lahko poškoduje plod in nezrele jajčne celice. Prav zaradi tega se v času zdravljenja in vsaj šest mesecev po končanem zdravljenju, priporoča uporaba ene izmed mnogih kontracepcijskih metod, ki pa ne sme biti hormonska (tabletki, mirena, obliži).

Dojenje se tudi po zdravljenju raka na dojki toplo priporoča, ne priporoča se zgolj ob prejemanju kemoterapije. Obsevanje dojke skoraj vedno povzroči, da prizadeta dojka proizvaja manj mleka, njeno vlogo prevzame ‘zdrava’ dojka.

Onkologi se zavedajo starosti svojih pacientk, kljub vsemu pa se o načinu zdravljenja raka na dojki in vplivu na načrtovanje morebitne nosečnosti v prihodnosti, še dodatno pogovorite.

Z zdravnikom se pogovorite o svojem zdravstvenem stanju in možnosti spočetja, ter nosečnosti po končanem zdravljenju.

Informacije v članku so informativnega značaja in ne nadomeščajo nasvete onkologa.

http://youtu.be/WUoqsBxgXWI

Naslednji prispevek

Nosečnost: Prehranjevalne motnje

11 decembra, 2012 0