Monday, July 15, 2024

V današnjem času se v razvitih država z eno izmed prehranjevalnih motenj sooča nekaj manj kot 20% nosečnic. Medji smo naredili svoje. Slike vitkih zvezdnih nosečnic in obsedenost, ter številne telesne spremembe zagotovo vplivajo na fizično in psihično počutje večina nosečnic, ki jih te spremembe najbolj ‘bolijo’. Predhodne prehranjevalne motnje pa se ponavadi v nosečnosti samo še potencirajo.


Dve najbolj opazni in tudi najbolj nevarni prehranjevalni motnji sta anoreksija in bulimija. Za anoreksijo so značilne ekstremne diete ali stradanje, medtem ko bulimija vključuje še kompulzivno prenajedanje in bruhanje, s katerim se izloči zaužite kalorije. Obe motnji pa lahko usodno vplivata na zdravje nosečnice in razvoj ploda.

Kaj lahko storim?

Če ste se že pred načrtovano nosečnostjo soočali z eno izmed prehranjevalnih motenj priporočamo strokovno pomoč. V nosečnosti se je seveda dobro držati priporočenega prehranjevalnega načrta. Vitamini, minerali, maščobe in beljakovine bodo poskrbeli za zdrav in pravilen razvoj ploda, za primerno prirast telesne teže, ter izboljšali vaše zdravje povezano z nosečniško jutranjo slabostjo in bruhanjem. Že takoj na začetku nosečnosti svojemu ginekologu zaupajte, da ste se pred časom borili z eno izmed prehranjevalnih motenj. Porodnice, ki jih je v življenju prizadela ena izmed prehranjevalnih motenj, pa so bolj dovzetne za razvoj poporodne depresije.

Svoje težave ne skrivajte, zaupajte svojemu zdravniku in ginekologu.

Naslednji prispevek

Posledice depresije v nosečnosti

11 decembra, 2012 0