Monday, July 15, 2024

Smrčanje

Večina že ima izkušnje s smrčanjem. Če ste se že pred nosečnostjo spopadali s smrčanjem ali pa smrči vaš partner, veste kako velik problem lahko predstavlja. Smrčanje se pojavi kot posledica obstrukcije dihalnih poti. Moten pretok zraka pa povzroča smrčanje. Smrčanje je lahko tiho, ali glasno in moteče. Lahko se pojavijo celo težave z dihanjem. Če se simptomi pojavijo v nosečnosti govorimo o nosečniško vzpodbujenem smrčanju.


Nikoli nisem smrčala

Če pred nosečnostjo niste smrčali, boste zagotovo mislili, da je z vami nekaj resno narobe. Naj vas smrčanje ne skrbi preveč, saj je v nosečnosti dokaj pogost pojav. 25-30% žensk se v enem izmed obdobji nosečnosti sreča tudi s smrčanjem, najpogosteje v drugem ali tretjem tromesečju nosečnosti.

Je smrčanje v nosečnosti nevarno?

Težko je diagnosticirati pri katerih ženskah se bodo med nosečnostjo pojavili simptomi smrčanja. Dejstvo je, da se lahko z njimi sreča skoraj vsaka nosečnica. Kljub temu je znanih nekaj dejavnikov, ki vplivajo na razvoj smrčanja v nosečnosti:

  • Prekomerno pridobivanje telesne teže v nosečnosti
  • Debelost
  • Večji obseg vratu
  • Astma

Zakaj smrčim?

Med nosečnostjo je volumen zgornjih dihalnih poti vse bolj omejen. Pridobivanje telesne teže v nosečnosti, ponavadi pomeni tudi pridobivanje maščob okoli vratu. Mehko maščobno tkivo se nabira okoli zgornjih dihalnih poti, zaradi česar se zožijo. Ožje dihalne poti pa prostemu pretoku zraka predstavljajo oviro, zaradi katere se pojavi smrčanje.

Smrčanje pa lahko povzroči tudi večji volumen krvi v nosečnosti, ki je seveda pomemben za hranjenje ploda, obenem pa razširi krvne žile v telesu nosečnice. Širše krvne žile v nosu in grlu, ter sluznicah na tem področju, pa ponovno zmanjšajo volumen in pretočnost dihalnih poti in povečajo izločanje sekreta omenjenih sluznic. Zaradi omejenega pretoka zraka se pojavi smrčanje.

Je smrčanje v nosečnosti nevarno?

Nekaj raziskav kaže na morebitne nevarne posledice smrčanja v nosečnosti. Švedska raziskava v letu 2000 je pokazala na povezavo med smrčanjem v nosečnosti in pojavnostjo hipertenzije. V raziskavi je sodelovalo 500 nosečnic in njihovih partnerjev. Udeleženci so izpolnjevali anketo o smrčanju pred in po porodu. Rezultate ankete so nato primerjali v korelaciji s pojavom določenih zapletov med nosečnostjo in APGAR oceno dojenčka po porodu.

Raziskava je potrdila, da so nosečnice, ki so vsakodnevno smrčale, izpostavljene višjemu tveganju zapletov v nosečnosti. 14% nosečnic, ki so smrčale, se je srečalo z hipertenzijo, pri 10% se je razvila preeklampsija. Tudi dojenčki smrčečih mater, so bili ocenjeni z nižjo oceno po APGARju.

Motnje spanca

Nekatere nosečnice lastno smrčanje zbudi. Mogoče se pojavijo celo simptomi apnee ali motnje spanca. Apnea je dihalna motnja, ki je tesno povezana s smrčanjem. Zanjo je značilno, da se v nekem trenutku dihalne poti popolnoma zaprejo. Stanje preprečuje oskrbo pljuč s kisikom, kar vas zbudi. V tem primeru je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč. Apnea lahko v daljšem časovnem obdobju povzroči izčrpanost in nižjo oskrbo ploda s kisikom (insuficienca posteljice).

Poslovite se od smrčanja

Za posledicami smrčanja med nosečnostjo pa vam ni potrebno trpeti. Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov, ki bodo preprečili smrčanje in zagotovili boljše spanje:

  • Izogibajte se pitju pijač, ki vsebujejo kofein. Kofein lahko razširi krvne žile v grlu, zaradi česar se zmanjšajo proste dihalne poti
  • Poskušajte spati na boku, tako bodo dihalne poti ostale proste
  • Glavo podložite z dodatno blazino. Dodatni štirje centimetri lahko pomagajo pri prehodnosti dihalnih poti
  • Preizkusite lepilne trakove za nos. Ti obliži prispevajo k povečanju nosnic in lažjemu dihanju.
  • S svojim zdravnikom se pogovorite o morebitni uporabi izdelkov, ki preprečujejo smrčanje. Plastični vložki omogočajo pravilno lego čeljusti, ki posledično lažje sprostijo dihalne poti.
Naslednji prispevek

Astmatičarke za spočetje potrebujejo več časa

18 novembra, 2013 0