Wednesday, December 6, 2023

Nosečnost in sla

Nosečnost lahko vpliva na spolno slo in odziv ženskega telesa na fizično in spolno stimulacijo. Največjo vlogo seveda igrajo edinstveni hormoni, ki se izločajo samo v nosečnosti. ‘Nosečniški’ hormoni pa vplivajo na celotno fizično in čustveno počutje ženske.


Prve spremembe ženske opazijo že v zelo zgodnji nosečnosti: jutranja slabost, utrujenost, pridobitev telesne teže, občutljivost bradavičk, nabrekle in napete dojke in povečan pretok krvi v rodilih, ki povzroča občutek polnosti in napetosti, ter poveča občutljivost spolnim organom.

Ženske se nekako sprijaznijo s spremembami stanja in duha. Težje se z nihanji razpoloženja in slabšo osredotočenostjo sprijazni njihova okolica. Nekatere telesne spremembe pričakajo z evforijo, spet druge se z njimi težko sprijaznijo. Večina spremembe pričaka s pozitivno živčnostjo in razburljivostjo.

Spolnost v nosečnosti pa je lahko za bodoča starša novo nepozabno doživetje. Nič več se ni potrebno ukvarjati z bremenom uspešnosti spočetja, kar pelje v sprostitev in odpira nove dimenzije spolnega življenja. Nič več skrbi, nič več strahu, zgolj čisti užitek.

Spolnost po trimesečjih

Pozabite na dosedanje spolno življenje. Pozitivne občutke, ki so vas v kombinaciji s spolnostjo prevevali pred nosečnostjo, pozabite, zamenjali jih bodo drugi.

Prvo tromesečje

V prvem tromesečju se pričnete prilagajati na vse telesne spremembe. Fetus je majhen, dobro zaščiten, zato položaje med spolnimi odnosi še ni potrebno prilagajati telesnim spremembam. V seksu lahko uživat v vseh položajih, ki ste se jim predajali pred nosečnostjo.

Kam nameniti pozornost?

Prvo tromesečje nosečnosti pa je največji ubijalec spolne sle in spolnih odnosov. Bruhanje in jutranja slabost, ki lahko traja ves dan, prav zagotovo nista dobra popotnica. Približno 80% vseh nosečnic v prvem tromesečju prizadene ena izmed nevšečnosti povezana z jutranjo slabostjo. Simptomi povzročajo fizično in čustveno bolečino, zato se poskušajte z njimi spopasti.

Ob omenjenih simptomih pa je seks zagotovo zadnja stvar na katero ste pomislili. Kljub temu pa je dobro, da par ohrani neko mero intimnosti. Ne samo da boste tako vzdrževali medsebojno privlačnost, ampak boste z intimnimi odnosi lajšali neprijetne nosečniške simptome. Če vas simptomi odvračajo od spolnosti, poskušajte partnerja nagovoriti k masaži stopal, draženju bradavic, ki lahko pomaga blažiti simptome utrujenosti in slabosti.

Nekatere ženske pa se v nosečnosti bojijo spolnosti. Razlogov je lahko več: počutijo se negotovo, neprivlačno, ter fizično in čustveno zatrto. Strah pred spolnimi odnosi pa lahko preženeta dodatna pozornost in vzpodbuda. Ob tem je pomembna zrelost partnerja, ki se zna brzdati in več časa namenja predigri, masaži, ljubkovanju in oralnemu seksu.

Drugo tromesečje

V drugem tromesečju nosečnosti pa neprijetni nosečniški simptomi izginejo. Kljub višji telesni teži se boste počutili fizično in psihično prerojeno. Poveča se spolna sla in vlaženje vagine. Mnoge ženske pričajo, da so v drugem tromesečju nosečnosti doživljale najmočnejše orgazme v svojem življenju. Tudi vrhunec je prišel hitreje kot ponavadi. Temu zagotovo botruje boljša prekrvavljenost ženskih spolnih organov in povečanje bradavic. Ključne točke naslade se povečajo in na stimulacijo postanejo bolj občutljive.

Večina žensk si želi bližine svojega partnerja, vendar so partnerji ponavadi zadržani. Nazaj jih drži predvsem predsodek, da bodo poškodovali otroka. Zato pa ni prav nobene osnove. Plod je varno zaščiten v maternici. Pred fizičnim stikom ga varujejo: maternica, posteljica in plodovna voda. Dokler nosečnost ni rizična, so spolni odnosi v drugem tromesečju nosečnosti povsem varni.

Kam nameniti pozornost?

Ob koncu drugega tromesečja nosečnosti pa je pri izbiri posameznih položajev potrebno nekaj previdnosti. Globoka penetracija lahko povzroči nekaj neprijetnosti. Misijonarski položaj (ženka na hrbtu) lahko povzroči zaplete z nezadostno krvno oskrbo ženskih spolnih organov. Plod je že dokaj velik in lahko pritiska ob večje krvne žile, ki s krvjo oskrbujejo spodnji del telesa. Prekinjena oskrba s krvjo lahko povzroči mravljince, težave z dihanjem in slabost.

Tretje tromesečje

 V tretjem tromesečju spolna sla ostaja na dokaj visokem nivoju. Spolno slo ponavadi zmanjšajo priprave povezane s prihodom novega družinskega člana. Če je težko uskladiti spolno potrebo, se je pač dobro zateči k samozadovoljevanju.

Orgazmi v tem obdobju nosečnosti žensko telo pripravijo na porod. Kako? Med orgazmom se sprošča hormon oksitocin, ki je ob porodu odgovoren za kontrakcije maternice. Verjetno poznate priporočilo ginekologov, da seksajte v kolikor ste prekoračili PDP, otrok pa še vedno vztraja v toplem zavetju vašega trebuha.

Zanimiva je tehnika masaže presredka, ki se nahaja med anusom in vagino. Masaža presredka sprosti tkivo in zmanjšuje tveganje epiziotomije (prerez presredka) med porodom.

Kam nameniti pozornost?

V tem obdobju je prav zagotovo potrebno nekaj več pozornosti nameniti samim položajem med spolnim aktom. Ležanje na boku in penetracija od zadaj bosta v tem obdobju spolnosti vaša najboljša zaveznika. Le tako se boste lahko rešili pritiska na abdomen ali hrbet. Vaše srce bije hitreje, približno petino krvi črpa v smer srce-maternica-srce… Boljša prekrvavljenost pa spet pomeni boljšo čutnost in močnejše orgazme.

Seks po 37. tednu nosečnosti pa lahko sproži porod. Sperma lahko sprosti in povzroči širjenje, do takrat zaprtega materničnega vratu. Za sprožitev poroda se uporabijo sintetični prostaglandini, zanimivo pa je, da je naravna oblika prostaglandinov s poreklom iz sperme, pri odpiranju materničnega vratu 25% bolj učinkovita.

Samozadovoljevanje

Številne spremembe v nosečnosti vas bodo mogoče pripeljale do spoznanja, da se sploh ne poznate najbolje. Tudi pogostejša potreba za samozadovoljevanjem na primer. Samozadovoljevanje je odlična terapija za boljše počutje in boljšo komunikacije ne samo s sabo, temveč tudi z vašim partnerjem.

Naslednji prispevek

Porod na domu ima višje tveganje za Apgar 0

13 novembra, 2013 0