Thursday, July 18, 2024

Nosečnost in distribucija maščob

Pravilna distribucija maščob, še posebej omega-3 maščobnih kislin, EPA in DHA, pomembno vpliva na pravilen razvoja ploda, preprečuje rojstva pred predvidenim datumom poroda in znižuje verjetnost poporodne depresije pri materah. Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin v nosečnosti pa lahko pri otrocih privede do razvoja diabetesa tip 1, zaostajanja pri verbalni komunikaciji, počasnejši rasti in kasnejših vedenjskih težavah.


Katere maščobe so prave maščobe?

DHA (dokozaheksaenojska maščobna kislina) in EPA (eikozapentaenojska maščobna kislina) sta esencialni maščobni kislini, kar pomeni, da jih organizem ne tvori sam, ampak ju moramo nadomestiti s prehrano. Maščobe iz omenjenih skupin odločilno vplivajo na razvoj možganov, oči in celičnih membran. Na razvoj celic, celičnih membran in živčnega sistema vplivajo tudi kakovost in vrsta maščob. Sesalci za razvoj centralno živčnega sistema potrebujemo DHA maščobe. Plodovi možgani se intenzivno razvijajo v zadnjem tromesečju nosečnosti, ter v prvih nekaj mesecih po rojstvu, njihov razvoj pa je seveda odvisen od oskrbe z DHA in še eno maščobno kislino, ki se imenuje arahidonska kislina (AA).

Oskrba ploda z omega 3 maščobami seveda zagotavlja organizem nosečnice. Omega 3 maščobne kisline se v glavnem izločajo iz njenih možganov in skozi posteljico in popkovino penetrirajo v plodov organizem. V kolikor je oskrba z omega 3 maščobnimi kislinami prešibka, nosečnice prizadene huda utrujenost in po rojstvu pogosteje poporodna depresija.

Zastrupitev z živim srebrom

Ribe so zagotovo najbogatejši vir lahkih proteinov, omega – 3 maščobnih kislin in vitamina B. Največ omega 3 maščobnih kislin vsebuje meso rib, ki živijo v mrzlih vodah globokomorskih področji. Nenehno svetovno onesnaževanje, še posebej iz termoelektrarn, pa je povzročilo, da je večina rib zastrupljena z metil-živim srebrom, ki je dokaj močan živčni strup. Pri otrocih je odgovoren za nevrološke poškodbe in razvojno retardiranostjo. Seveda pa se tudi organizem rib razlikuje, zato so nekatere bolj in druge manj kontaminirane. Na črni listi so se tako znašli: morski pes, mečarica, brancin in rumenoplavuta tuna.

Drugačna oskrba

Izbiranje rib in ugotavljanje njihove toksičnosti zagotovo ni izziv, s katerim bi se lahko uspešno spopadla nosečnica. Na srečo pa obstajajo še drugi viri, ki so bogati s kakovostno omega 3 maščobno kislino. Ribje olje je bogato z DHA in omega 3 maščobnimi kislinami. Z veliko vsebnostjo omega 3 maščobnih kislin pa se lahko pohvalita še laneno olje in orehi. Kljub vsemu pa v primerjavi z ribami, vsebujeta zgolj petino vrednosti omega 3 maščobnih kislin.

Naslednji prispevek

Pomirjevala v nosečnosti

4 januarja, 2013 0