Thursday, June 20, 2024

Moj dojenček

Praznujete lahko novo razvojno stopnjo vašega dojenčka: ob koncu tega tedna bo uradno postal fetus. Ta naziv sedaj zasluži, ker je dokončal najbolj pomembne stopnje v svojem razvoju. Ni več mali embrijo; niftyvaš malček je pripravljen na hitro rast, saj so njegove ledvice, črevesje, možgani in pljuča že na pravem mestu. Prsti na rokah in nogah vašega dojenčka (čeprav so še vedno kot s plavalno kožico malo povezani med seboj) se bodo v tem tednu popolnoma ločili v dve majhni, popolni desetici. Oblikovale se bodo kosti, ki tvorijo okostje. Možgani vašega dojenčka (genija v nastajanju!) proizvajajo naravnost norih 250.000 nevronov – to še ni vse – na minuto! Med razvoj spadajo še naslednje stvari. Veke vašega dojenčka niso več transparentne. Oblikovati se začnejo zametki zobovja (predhodniki njegovega sijočega nasmeha). Ker je zvit v klopčič fetalnega položaja, je težko natančno oceniti njegovo višino. Zato strokovnjaki uporabijo mero od vrha glave do spodnje strani ritke – tako merjen vaš dojenček sedaj doseže že približno štir centimetre, tehta pa manj kot sedem gramov.


Moje telo

Beseda o hormonih, o katerih kar naprej berete. Seveda so verjetno krivi za vaš razgrajajoč trebuh in novoodkrito odvisnost od popoldanskega spanca, vendar pa kljub negativnim učinkom hormoni igrajo izredno pomembno vlogo skozi različne faze vaše nosečnosti. Progesteron, na primer, pomaga posteljici (preko katere dojenček dobiva kisik in hranilne snovi) delovati pravilno. Brez estrogena se dojenčkova pljuča, jetra in nekateri drugi ključni organi sploh ne bi izoblikovali. In ne smemo pozabiti na pozitivne učinke, ki jih imajo hormoni za vas. Konec koncev, če občudujete lasten nosečniški sij se zanj lahko zahvalite hormonom hCG in progesteronu (ti povečajo število oljnih žlez na vašem obrazu, zaradi česar je koža videti sijoča in bolj gladka) in povečani količini krvi, zaradi česar je koža rahlo zardela in polna. In če vaši ‘dekleti’ te dni tvorita vse lepši dekolte, se imate za to zahvaliti estrogenu in progesteronu, zaradi katerih se začnejo v prsih razvijati žleze za proizvajanje mleka (in se bodo vedno bolj razvijale še kar nekaj časa).

Moje življenje

Še en stranski učinek hormonov? Iztirijo vaš spolni nagon. Ne gre za to, da hormoni popolnoma zaustavijo vaš libido, ampak je normalno, da se ob občutku slabosti in utrujenosti počutite vse kaj drugega kot zapeljivo. Naš nasvet: povejte partnerju. Hej, verjetno ima tudi on par vprašanj. Po vsej verjetnosti ga močno vzburjajo vaše nove prsi (in kdo bi ga krivil?), istočasno pa nekatere moške skrbi, da bi spolni odnos lahko škodoval otroku. (V nerizičnih nosečnostih ne bo!) In kot sami veste, obstaja poleg spolnega odnosa še vrsta drugih načinov, da s partnerjem ostaneta povezana. Kdo ve? Morda boste presenečeni, da lahko spontana masaža v vas vzbudi željo po drugih stvareh. Ne glede na to, kako se počutite, se morate zavedati, da je to verjetno le začasno stanje – v drugem trimestru (torej že čez par tednov) se pri veliko nosečnicah spolni nagon vrne.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 11. teden

13 junija, 2012 0