Wednesday, June 19, 2024

Moj dojenček

Prežvečite tole: pri vašem dojenčku so se majhni nastavki za zobe že začeli pojavljati znotraj njegovih dlesni, njegove delikatne kosti se še vedno oblikujejo, njegovi uhlji pa se v tem tednu dvigajo ob straneh niftynjegove glave. In kako super je tole? Prvi začetki zunanjih spolnih organov se pri vašem dojenčku oblikujejo prav zdajle!


V naslednjih devetih tednih se bo dolžina vašega dojenčka potrojila – in ta napredek boste vi lahko opazovali na ultrazvoku. Da bi dohajala prehrambene potrebe vašega dojenčka, posteljica razvija vedno nove krvne žile in tako zagotovi, da dojenčku pošiljate dovolj potrebnih hranilnih snovi.
 

Moje telo

Se sedaj večkrat znajdete pred prodajnimi avtomati? Ali pa sanjarite, da bi za kosilo pojedli velikanski sočni hamburger – čeprav ste že od faksa naprej vegetarijanka? Ko v prihodnjih par tednih simptomi jutranje slabosti popustijo in poniknejo, se lahko hitro in vztrajno pojavijo nosečniške želje po hrani. Nekatere ženske enostavno želijo večje porcije hrane, ki so jo imele že od nekdaj rade; spet druge hrepenijo po hrani, ki je niso še nikoli okusile – tudi zato, ker se jim je prej zdela nagnusna. In če se vaše prehrambene navade niso čisto nič spremenile, je tudi to popolnoma normalno.

Ne glede na to, kakšno hrano enostavno morate imeti, se s tem ne obremenjujte preveč. Strokovnjaki ne vedo natančno kaj povzroči te čudne spremembe okusa, ena teorija pa predlaga, da je to samo strategija, ki jo uporabi vaše telo, da dobi hranilne snovi, ki mu jih primanjkuje – najbolj pogosto vitamin C, železo in sol. Ugodite vašim željam, a pazite, da na splošno jeste uravnovešeno in zdravo hrano. Vseeno pa pokličite vašega zdravnika, če začnete hrepeneti po nekaterih, no, bolj nenavadnih stvareh – na primer ledu, zemlji, kredi, ali pa pralnem prašku. Imenuje se pica, pomeni pa uživanje (oziroma željo po uživanju) neužitnih stvari namesto hrane. Doleti nekatere nosečnice, zdravniki pa sumijo, da gre morda za znak prehranjevalnih primanjkljajev.
 

Moje življenje

S tem ko se v naslednjih tednih vaš trebuh vedno bolj izboči, bo tudi preostali svet ugotovil, da pričakujete otroka. Ker se spreminja vaša postava, vas bodo začeli obletavati samooklicani ‘strokovnjaki’ za nosečnost. Ženska na avtobusu vam bo nudila vprašljiv nasvet glede prehrane. (»Jejte korenje ali pa bo vaš otrok slaboviden!«) Vaša soseda pri fitnesu bo – nepravilno – vztrajala, da ne bi smeli telovaditi. (»Vsa ta vadba škodi otroku!«) Ena od sodelavk vas bo ustavila v kopalnici in vztrajala, da boste imeli fantka. (»Izgledaš enkratno – in, no, saj vsi vemo, da če nosiš deklico, izgledaš grozno.«) Ti komentarji, čeprav so dobronamerni, so lahko nadležni ali zavajajoči, tako da naj vam ne pridejo do živega. Zapomnite si: vi in vaš zdravnik znata najbolje presoditi, kaj naj bi in naj ne bi jedli, pili in počeli med vašo nosečnostjo. Najbolj vljudno se neželenih nasvetov znebite z nasmehom in stavkom »Hvala, to bom pa preučila«, preden poberete šila in kopita.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Amniocenteza

13 junija, 2012 0