Wednesday, February 28, 2024

Moj dojenček

Skoraj ste že na koncu svojega prvega trimestra! Vaš dojenček bo kmalu dolg 8 centimetrov in tehtal približno 15 gramov. A to majceno telo se je že presenetljivo podrobno izoblikovalo. Ta teden se še naprej nifty oblikuje dojenčkov obraz: njegov nos in brada postaneta bolj izoblikovana. In sedaj ima – lahko jih preštejete – deset nohtov na rokah in nogah. S tem ko se razvijajo njegove mišice, se začne pretegovati in brcati, čeprav je še vedno premajhen, da bi to občutili tudi vi. Če pa bi lahko videli njegovo reakcijo, ko se dotaknete trebuha, bi se verjetno premikal sem ter tja!
 


Moje telo

Do sedaj je vaša maternica še ležala v območju medenice. V tem tednu se začne maternica premikati proti severu, zaradi česar bo pojenjal pritisk na vaš mehur. (Prevod: končno vam ne bo treba več neprenehoma hoditi na stranišče.) Še več, to pomeni, da ima sedaj vaš trebuh prostor, da se izboči, tako da se že opazi okroglina, ki nevprašljivo pomeni nosečnost. In to ni edina stvar, ki raste. Pozdravljen dekolte! Ker jih vzpodbujata hormona progesteron in estrogen, bodo vaše prsi (in znotraj njih žleze, ki proizvajajo mleko) morda prav kmalu začele napenjati gumbe na vaši srajci. Pravzaprav bo kmalu prišel čas za nakup novih nedrčkov. Če nameravate dojiti, se odpravite kar na nosečniški oddelek. Po rojstvu dojenčka boste potrebovali hitri dostop, zato so zaradi pogostejše uporabe boljša naložba kot običajni nedrčki. Še zadnje vprašanje: kako je kaj z vašim vidom? Če je svet okoli vas malo bolj meglen kot ponavadi, se ne vznemirjajte. Dodatna tekočina, ki jo vaše telo zadržuje med nosečnostjo, odebeli zunanjo plast očesa, kar lahko rahlo pokvari vaš vid. Vaše oči naj bi se v roku dveh mesecev po porodu same popravile.
 

Moje življenje

Sedaj je morda pravi čas, da o svoji novici obvestite vašega nadrejenega. K pogovoru pristopite kot k vsaki drugi pomembni razpravi. Dogovorite se za sestanek iz oči v oči – predvsem pa bodite pripravljeni. Preučite običajni postopek porodniškega dopusta pri vašem podjetju. Nadrejenemu zagotovite, da boste do odhoda vse svoje obveznosti imeli pod kontrolo in boste, če bo le možno, pomagali pri uvajanju osebe, ki bo prevzela vaše odgovornosti, ter da boste nazaj na delavnem mestu preden vas bodo lahko pogrešali. Še en nasvet: ne opravičujte se ali se počutite krivo. Imate vso pravico do dopusta in pred vami je to storilo že ogromno žensk. Obnašajte se tako profesionalno kot vedno in vse bo v redu.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 16. teden

13 junija, 2012 0