Wednesday, December 6, 2023

Moj dojenček

Vaš dojenček je vedno večji in z vsakim dnevom bolj prikupen. Sedaj vadi svoje reflekse – njegove rokice in nogice se odzivajo na dražljaje tako, da se krčijo in upognejo. V tem tednu bo morda že dal palec v niftyusta (kako srčkano!), čeprav še ni popolnoma pripravljen, da bi ga začel tudi sesati. Njegove oči so vedno bolj podobne vašim, videli pa jih boste lahko šele okoli 30. tedna. Razlog za to so veke, ki so še vedno spojene skupaj, saj tako varujejo oči med njihovim razvojem. In kar je najboljše od vsega, ker so sedaj že vsi njegovi organi in sistemi izoblikovani, je nevarnost spontanega splava mnogo manjša (več kot 75 odstotkov vseh spontanih splavov se zgodi med prvim trimestrom), tako da lahko pomirite svoje nosečniške živce.
 


Moje telo

Če se počutite visoko nad oblaki, se zahvalite vašim hormonom. Raven hCG hormona pade, ravni estrogena in progesterona pa se spet premikajo, tako da vstopate v trimester dobrega počutja – ponavadi ta čas označuje povečana energija in apetit. Še niste čisto tam? Nekatere ženske imajo skozi celo nosečnost občutljiv želodec, tako da vam ni treba skrbeti. Vendar pa bodite pripravljeni za nekatere bolj čudne simptome, na primer zamašen nos ali občutljive dlesni. Čeprav so na prvi pogled nepovezani, so ti simptomi dejansko posledica povečanega krvnega obtoka v vašem telesu. Po raziskavah klinike Mayo, se pri okoli 80. odstotkih nosečnic pojavijo krvaveče dlesni, torej so priporočljivi redni obiski pri vašem zobozdravniku.
 

Moje življenje

Če upoštevamo vaše zapeljive nove obline in vrnitev apetita, lahko v prihodnjih tednih v marsičem uživate. Kaj kmalu bo (se pravi, če že ni) novica vsem znana in jo boste praznovali z družino in prijatelji. Izkoristite vašo novo dobro voljo tako, da opravite tudi nekaj tipičnih obveznosti nosečnic: poiščite informacije o materinskih šolah in pediatrih ter razmislite, v kateri trgovini bi odprli knjigo želja (pozanimajte se pri vaših prijateljih, da se boste lažje odločili – izberite pa tisto, ki je vam najbolj všeč). Ko bo nosečnost bolj napredovala, boste veseli, da ste vse to opravili že prej.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 17. teden

13 junija, 2012 0