Saturday, July 20, 2024

Moj dojenček

Dobrodošli v vaš drugi trimester! V tem tednu so spolni organi vašega dojenčka vedno bolj razviti. Če boste imeli deklico, se njeni jajčniki spuščajo v njeno medenico. Če bo deček, se v tem tednu oblikuje njegova prostata ali obsečnica. V tem tednu začne delovati tudi dojenčkova ščitnica, žleza, ki preko proizvajanja hormonov regulira metabolizem – to je ključen korak v preostanku dojenčkovega razvoja. Ostale zanimive stvari, ki jih morate vedeti: nebo v njegovih malih ustih se je že popolnoma izoblikovalo, njegov neprenehen refleks sesanja pa pomaga oblikovati polna, angelska lička. V tem trenutku je vaš dojenček dolg že skoraj 9 centimetrov in tehta približno 30 gramov. Le v dveh mesecih bo dolžino podvojil in se po teži že približeval polovici kilograma!
 


Moje telo

Če se pogledate v ogledalo, verjetno opazite še eno nenavadno posledico nosečnosti: spreminjajoč ten. Do potemnenja kože – najbolj pogosto okoli prsnih bradavic, popka, pod pazduhami in na notranji strani stegen – pride pri kar 90. odstotkih nosečnic. Če imate temne lase in svetlo kožo, obstaja možnost, da se pri vas pojavi kloazma, ali tako imenovana ‘nosečniška maska’, kjer potemni koža na obrazu – predvsem na čelu, licih in bradi. Na srečo obarvanje po porodu večinoma izgine, ni pa veliko možnosti, da bi pojav popolnoma preprečili. Ena stvar, ki zna pomagati, je da zunaj uporabljate sončno kremo, ker ultravijolični žarki temnenje pospešujejo. Če vas je vaš spreminjajoči se ten popolnoma razburil, ne pozabite na par bonusov nosečnosti: hitro rastoči nohti in tako krasni lasje, da bi morali nastopati v lastni reklami. Te prednosti lahko uporabite kot izgovor za razvajanje: privoščite si obisk pri frizerju ali pa nove izdelke za oblikovanje pričeske. V vaš urnik vključite redne manikure – seveda z enako stopnjo previdnosti kot pred nosečnostjo (izogibajte se krajem s slabim prezračevanjem, ki jih lahko zavohate že z ulice in se prepričajte, da je poskrbljeno za čistočo, saj to zniža možnost okužb).
 

Moje življenje

Če ste bili kdaj radovedni in hoteli poskusiti z jogo, je sedaj pravi čas za začetek. Vaše kite in sklepi postajajo vedno bolj gibljivi in elastični, zato boste sedaj lažje osvojili različne položaje. Začnite s tečaji za začetnike in če tečaj ni posebej prilagojen za nosečnice, nujno obvestite vašega inštruktorja, da ste noseči. Inštruktor bo prilagodil položaje, ki bodo najbolj udobni za vas in vašega dojenčka. Še ena prednost: redna vadba joge zna omiliti bolečine v križu. S tem ko se spodnji del vaše hrbtenice usloči nazaj, da se prilagodi vaši vedno večji maternici, lahko pri tem napne nekatere mišice, kar vam sedaj povzroča nekaj nelagodja.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 17. teden

13 junija, 2012 0