Thursday, May 23, 2024

Moj dojenček

Čeprav je vaš dojenček komaj 10 centimetrov dolg in tehta manj kot 55 gramov, kljub njegovi majhnosti opravlja nekatere osupljive stvari. Na primer, do konca tega tedna bo znal s svojo majceno ročico narediti pest! Na glavi so mu začeli rasti lasje in nad očmi se mu že oblikujejo obrvi. Te dni je njegovo telo pokrito s plastjo zelo tankih (tako imenovanih lanugo) dlačic, ki bodo vse do rojstva pomagale varovati njegovo občutljivo kožo.


Telo vašega dojenčka sedaj raste hitreje kot njegova glava in v razmerju vzpostavlja ravnovesje – dojenček več ni videti kot ‘sama glavica’. Njegovo srce na dan prečrpa približno 25 litrov krvi; po rojstvu se bo količina povišala na okoli 300 litrov na dan. Njegovo okostje se še vedno razvija in z vsakim dnevom raste več kosti in mišic.
 

Moje telo

Vam zmanjka sape tudi po parih stopnicah? Verjetno niste tako izven forme kot si mislite. Izkazalo se je, da tudi bolj športne bodoče mamice težje lovijo sapo med nosečnostjo. (Ker morate dihati za dva, vaši možgani od pljuč zahtevajo, da dihajo hitreje in bolj globoko.) Ne, to ni izgovor da ne greste v telovadnico, ampak le da prilagodite vašo vadbo, da se ne utrudite prehitro.

Še eno področje na katerega morate biti pozorni so vaginalni izcedki, ki so morda sedaj bolj pogosti zaradi hormonskih sprememb v vagini. Gre za popolnoma normalen pojav, kljub temu pa bodite pozorni na nenavadne stvari kot so čuden vonj, zelenkasta ali rumenkasta barva, rdečica in srbenje. To so znaki vaginalnih okužb, na primer kandidiaze (glivične okužbe) ali bakterijske vaginoze, ki se pogosto pojavita med nosečnostjo, ker znajo hormoni porušiti ravnovesje bakterij. Ponavadi so neškodljive, a morajo biti takoj zdravljene. Vedno pokličite svojega zdravnika: veliko žensk napačno sklepa, da gre za glivično okužbo, v resnici gre pa za kaj drugega. V primerjavi z glivičnimi okužbami, kjer lahko dobite zdravila v prosti prodaji, so ostale bakterijske okužbe ponavadi zdravljene z antibiotiki na recept.
 

Moje življenje


Glede na vašo starost ali pretekle bolezni bo vaš zdravnik morda priporočil nekaj testov: četverni hormonski test in amniocentezo (punkcijo amnijske tekočine ali plodovnice), ki sta opravljena med 15. in 20. tednom. Pri četvernem hormonskem gre za enostaven (in popolnoma varen) test krvi, ki 75 do 80 odstotkov natančno odkriva napake v nevralni cevi, na primer hrbtenično režo (spina bifida) ali genetske bolezni kot je Downov sindrom. Če so rezultati testa negotovi – to se zgodi pri manj kot pet odstotkih primerov – bo vaš zdravnik verjetno priporočil amniocentezo, kjer obstaja majhna možnost spontanega splava (po novejših raziskavah je ta možnost približno ena proti 1.600).

Amniocenteza poteka takole: vaš zdravnik bo iz vašega trebuha z dolgo, tanko iglo odvzel vzorec tekočine iz amnijske votline okoli vašega dojenčka. Začetni vbod čutite kot injekcijo, ob črpanju tekočine pa boste morda čutili krče podobne menstruacijskim. Z laboratorijsko analizo lahko plodovnica obelodani več različnih genskih napak in kromosomskih nepravilnosti, na primer Downov sindrom in napake v nevralni cevi.

Že sama fraza ‘gensko testiranje’ lahko prikliče raznovrstne strahove. Je moj dojenček zdrav? Bo zaradi testov ogrožen? Kaj bi storila, če bi bilo kaj narobe? Najbolje bo, da se vi in vaš partner naročita pri zdravniku in se tam pogovorite o vseh pozitivnih in negativnih posledicah. Zdravnik naj vam razloži vsak korak in vam pomaga priti do prave odločitve za vašo družino.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 17. teden

13 junija, 2012 0