Monday, March 4, 2024

Moj dojenček

Od sedaj naprej bo nenamerno gibanje njegove prepone vašemu dojenčku morda vsake toliko časa povzročilo kolcanje. (Pri odraslih gibanju prepone sledi kratko zaprtje glasilk, kar povzroči značilni zvok kolcanja.) Ker pa je grlo vašega dojenčka napolnjeno s tekočino, ne z zrakom, njegovo kolcanje ne povzroči zvoka. Ko se bo približeval šesti mesec nosečnosti, boste dojenčkovo kolcanje dejansko lahko občutili – zaradi njega bo trebuh poskočil, kar je zabavno videti in občutiti.


Vaš malček – sedaj pri približno 85. gramih in 10. do 13. centimetrih – že razvija obrazno mimiko. Njegove obrazne mišice so že tako razvite, da lahko pripre oči, se namršči ali nasmiha – čeprav ti gibi dejansko niso v nikakršni povezavi z notranjim občutjem. Mimogrede, če pričakujete deklico, se v njenih jajčnikih ta teden oblikuje na milijone jajčec – vaši bodoči vnuki in vnukinje!

Moje telo

Vaš trebuh je že par tednov bolj zaobljen, kaj kmalu pa bo tako velik, da bo vsem popolnoma jasno, da je vzrok nosečnost, ne odvečni kilogrami. In ko enkrat lahko cel svet vidi, da ste noseči, se pripravite na še več poznavalskih nasmehov! Od te točke naprej se vaša maternica pripravlja na velikansko razširitev. Sliši se čudno, ampak do časa poroda lahko postane tudi tisočkrat večja od svoje običajne velikosti. (Predstavljajte si nektarino, ki se spremeni v košarkaško žogo.) In ko smo ravno na temi, no, razširitve: sedaj se lahko vaša telesna teža poveča tudi za pol kilograma na teden, čeprav je popolnoma normalno, da količina pridobljene teže iz tedna v teden ni enaka.
 

Moje življenje

Je fantek ali punčka (ali morda od vsakega po eden)? Nekateri testi, med njimi ultrazvok in amniocenteza, lahko razkrijejo spol otroka – če ga seveda želite izvedeti. Pravo vprašanje je – ga? Nekateri pari pravijo, da jim vnaprejšnja informacija pomaga vzpostaviti povezavo s svojim nerojenim otrokom in jim omogoči boljšo pripravljenost na njegov prihod (vse lahko nakupite v modrem, namesto da skušate najti stvari v nevtralnih barvah). Spet drugi pari raje počakajo – so vraževerni ali pa se veselijo presenečenja na koncu poroda. In nič se ne da primerjati s telefonskimi klici (»Punčka je!«), ko novico o rojstvu izvejo tudi prijatelji in družinski člani. Prepričajte se, da se s partnerjem strinjata glede odločitve – morda bo potrebnih par pogovorov, da prideta do soglasja! Pa še ena pomembna stvar: vedno pred pregledom vašo odločitev povejte zdravniku ali ultrazvočnemu tehniku. Zadnja stvar, ki jo želite, je da izveste po pomoti!

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 17. teden

13 junija, 2012 0