Friday, July 19, 2024

Moj dojenček

Dojenček se začne v tem tednu rediti, saj se pod kožo prične nalagati telesna maščoba. Pri vašemu dojenčku se bodo ta nujno potrebna plast razvija vse dokler ne zapusti maternice. Takrat jo bo dojenček potreboval za ohranjanje toplote v zunanjem svetu. Dodaten bonus je za dojenčke značilen srčkano debelušen izgled. Vaš dojenček preko svojih pljuč še vedno ‘diha’ plodovnico, s tem pa se pripravlja na svoje prve vdihe in izdihe zraka po rojstvu. Velik je približno toliko kot večja hruška; te dni je skoraj 13 centimetrov dolg in tehta okoli 140 gramov. Njegovo občutljivo okostje postaja vedno bolj trdno – gumijasti hrustanci postajajo kosti, vi pa lahko procesu pripomorete z veliko količino mleka. Kalcij pomaga graditi močan in čvrst ustroj telesa!
 


Moje telo

Čutite v vašem trebuhu kaj nenavadnega? Prav verjetno je to prvo brcanje vašega dojenčka! Večina nosečnic ta veliki mejnik doživi med 16. in 20. tednom, kljub temu pa še ni pričakovati kakšnih izurjenih borilnih veščin. Na začetku bo brcanje tako milo, da ga lahko zamenjate za kruljenje želodca ali prebavne motnje. Pri prvi nosečnosti imajo bodoče mamice velikokrat težave pri prepoznavanju prvih brc dojenčka. Te se sedaj pojavljajo še bolj redko, čez nekaj tednov pa bodo bolj krepke in tudi bolj redne. Nekateri dojenčki se radi razmigavajo tudi cel dan, drugi pa bolj poredko opozorijo na svojo prisotnost – oba pojava sta popolnoma normalna.
 

Moje življenje

Sedaj je čas, da se z vašim partnerjem prijavite na materinsko šolo. Ne glede na to, če se boste odločili za epiduralno analgezijo ali za porod brez sredstev proti bolečinam, se v teh učnih urah naučite veliko o tem, kaj pričakovati pri porodu samem (čeprav so ponavadi videoposnetki rojstev stari vsaj dve desetletji). Hkrati boste spoznali in primerjali izkušnje z drugimi bodočimi starši – kmalu boste lahko z vašimi otroki načrtovali igralne urice! Po programih za starše povprašajte v vašem zdravstvenem domu.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 18. teden

13 junija, 2012 0