Thursday, April 25, 2024

Moj dojenček


Te dni se lahko zgodi, da utrip vašega srca sliši tudi vaš dojenček! Kosti in živci v njegovih ušesih so se dovolj dobro razvili, da lahko začnejo delovati – sliši lahko veliko različnih zvokov, od pretoka krvi skozi popkovino do lačnega razgrajanja vašega trebuha. V naslednjih par tednih bo že lahko slišal tudi zvoke in glasbo zunaj maternice – to je enkratna priložnost, da začnete vaditi pripovedovanje zgodbic za lahko noč! Vaš dojenček bo pravi pametnjakovič, saj se njegovi možgani še naprej razvijajo v posebno specializirana območja. Prav mogoče bo znotraj maternice kazal tudi že osnovne reflekse, na primer, da bo trznil, če ga bo prestrašil glasen hrup.
 

Moje telo

Vaš vedno večji trebuh zna povzročiti nekatere neprijetne nosečniške simptome. Med njimi je tudi zgaga, ki jo povzroči kopičenje trebušne kisline v požiralniku, zaradi česar čutite pekočo bolečino. Ti simptomi so najbolj pogosti med drugim in tretjim trimestrom, ker rastoča maternica lahko pritiska na vaš želodec in tako potisne vsebino želodca navzgor. Druga možna razlaga pa je tale: hormon progesteron upočasni prebavo, zato hrana dalj časa ostane v trebuhu in obstaja večja možnost, da pride do zastojev. A ne skrbite, mati narava je tudi temu dala smisel: upočasnitev prebave omogoči vašemu telesu več časa, da iz kosila potegne vse hranljive snovi in jih dostavi vašemu dojenčku.
Da bi olajšali simptome boste morda morali prilagoditi vašo prehrano – tako po vsebini kot po načinu prehranjevanja. Raje namesto treh velikih pojejte pet do šest manjših obrokov na dan – manjša količina hrane je lažje prebavljiva. Izogibajte se mastni in ocvrti hrani, ki se razgrajuje dlje časa, hkrati pa ne uživajte prevelikih količin pekočih jedi, citrusov in gaziranih pijač. Skušajte uživati pijačo v času med obroki in ne istočasno s hrano, saj boste tako manj obremenjevali vaš trebuh. In prenehajte jesti par ur pred spanjem – tako se izognete prebavnim motnjam med spancem. Če nobena od predlaganih rešitev ne omili bolečine, se z vašim zdravnikom pogovorite o zdravilih, ki so v prosti prodaji. Antacidi, ki uničujejo izločeno kislino, so ponavadi za nosečnice neškodljivi, pozanimajte pa se, če so v prodaji tudi kakšni z dodatkom kalcija.
 

Moje življenje

Greste kmalu na kakšno daljšo pot z avtomobilom? To je prava priložnost, da se z vašim partnerjem pogovorite o vajinem otroku. S seboj vzemite knjigo otroških imen (ne pozabite med platnice potisniti spiska vašega ožjega izbora) in medtem ko eden od vaju vozi, drugi bere in predlaga različne možnosti. Ana? Adrian? Simon? Eli? Sedaj se lahko brez prekinitev na dolgo in široko pogovorite o imenih, ki jih obožujete in tistih, ki jih ne – in zakaj. V knjigo si s svinčnikom pripisujte komentarje, prečrtajte tista imena, za katera se oba strinjata, da niso primerna, če pa se enostavno ne morete odločiti med dvema in se odločite za oba, si zapišite tudi kombinacijo, da vidite, kako izgleda. Ko boste prispeli na svoj cilj, boste v igri imen naredili že velik korak naprej.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 23. teden

13 junija, 2012 0