Thursday, July 18, 2024

Moj dojenček


Koža vašega dojenčka je sedaj prekrita s spolzko belo prevleko, imenovano verniks (ali vernix), ki jo varuje pred praskami, izsušenostjo in razpokanostjo. V tem tednu se motorični nevroni v možganih – tisti živci, ki upravljajo gibanje mišic – še naprej razvijajo, kar pomeni, da če jih še niste začutili, bodo tiste prve brce občutne kaj kmalu! Te dni se ogromno dogaja; če boste imeli srečo, boste na ultrazvoku (med nosečnostjo se ponavadi izvaja med 18. in 22. tednom) videli dojenčkove gimnastične sposobnosti. Na tem pregledu se oceni dojenčkova rast (tehnik bo v njegovem malem telesu začel identificirati in meriti kosti), zdravnik lahko predvideni datum poroda potrdi ali prilagodi glede na dojenčkov razvoj, lahko pa odgovori tudi na že omenjeno pomembno vprašanje: je fantek ali punčka? (Če nočete vedeti, zdravniku ali tehniku to vnaprej povejte!) S seboj pripeljite partnerja ali najboljšo prijateljico – naravnost osupljivo je videti dojenčka, ki brca, maha, ali celo naredi preval. Morda ga boste celo ujeli med sesanjem prsta ali kolcanjem. Še dodaten bonus: dobili boste slike za v dojenčkov prvi album. (Priporočamo, da jih tudi takoj skenirate ali naredite kopije, da jih ne boste izgubili!) Morda ste slike dobili že na prejšnjih ultrazvokih, ampak sedaj so dojenčkove poteze že očitno razpoznavne – verjetno ne boste potrebovali tehnikove pomoči, da ugotovite kateri del telesa opazujete.
 

Moje telo


Te dni so v vas uprte vse oči. Zaradi vašega naraščajočega trebuha in vaših prsi (sedaj sta vaši košarici verjetno večji že za dve številki) je mimoidočim težko spregledati vašo novo postavo, polno oblin. Vendar pa lahko vse te spremembe pomenijo tudi nekatere manj všečne nosečniške simptome. Na primer, bodite pazljivi pri uriniranju, ker se pri bodočih mamicah poveča možnost okužb urinarnega trakta. Do teh pride zaradi kopičenja bakterij v vašem mehurju, k čimer so zaradi hormonskih sprememb nosečnice bolj nagnjene. Če opazite, da hodite na stranišče bolj pogosto kot ponavadi, ali pa med uriniranjem čutite pekočo bolečino, pokličite vašega zdravnika. Antibiotiki bodo simptome zatrli v kali. Veste, da je vaše telo nagnjeno k okužbam urinarnega trakta? Na dan spijte kozarec stoodstotnega brusničnega soka – ta vsebuje protibakterijske snovi, ki pomagajo preprečiti nastanek okužb.

Še en čuden stranski učinek nosečnosti: se kdaj zbudite iz popoldanskega spanca in občutite vrtoglavico? To se zgodi, ker vaše srce in žile pospešeno delujejo, vaš krvni pritisk pa bo verjetno v tem in naslednjem mesecu znižan. Vaš povečan krvni obtok lahko povzroči krvavenje dlesni, zamašen nos, krčne žile in – groza – hemoroide. Te nabrekle vene (v bistvu gre za krčne žile v zadnjiku) ponavadi izginejo po porodu, lahko pa preprečite njihov nastanek tako, da uživate več vlaken in pijete veliko vode. Za ublažitev hemoroidov je priporočljiva raba vlažilnih čistilnih robčkov, toplih kopeli in mazil v prosti prodaji.
 

Moje življenje

Ravno na sredini svoje nosečnosti ste, kar se mogoče zdi prezgodaj, da bi začeli kupovati opremo za dojenčka, a verjemite nam, da ni. Če nameravate pohištvo nakupiti preko spleta ali v specializiranih trgovinah, boste morali kmalu začeti resno razmišljati o tem, saj veliki kosi, na primer posteljice in gugalni stoli s posebno izbrano tkanino lahko prispejo šele čez 6 ali 12 tednov. V mislih pa imejte tudi naslednje: vsi veliki proizvajalci posteljic za dojenčke upoštevajo splošne varnostne standarde – ni vam treba s sabo nositi ravnila in meriti razdalje med letvicami. Preden kaj kupite, mislite na prihodnost. Nameravate posteljico ali gugalni stroj uporabiti tudi pri dojenčku številka dve? (V tem primeru naj ne bo preveč dekliška ali fantovska, saj še ne veste spola naslednjega otroka!) Če ne, morate vedeti, da se veliko posteljic lahko preoblikuje v posteljo za otroke, ki se že plazijo, tako da jo lahko uporabljate več let. Različne stile in cene lahko preučite preko interneta, priporočamo pa, da se pred nakupom oglasite tudi v trgovini. Posteljice za dojenčke so pomembna odločitev – vašo izbiro boste morali vsaj še dve leti gledati vsak dan. Zato morate biti s svojo odločitvijo res zadovoljni.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 21. teden

13 junija, 2012 0