Monday, July 15, 2024

Moj dojenček

Dojenček? Kakšen dojenček? Ta koncept je morda na tej točki še težko razumeti – kljub temu, da ste teoretično v prvem tednu nosečnosti, pravzaprav še niste noseči. Takole gre: ker je v večini primerov nemogoče vedeti točen trenutek zanositve, v večini zdravstvenih ustanov datum poroda določijo tako, da prištejejo štirideset tednov prvemu dnevu vaše zadnje menstruacije. Po tej metodi je datum začetka ‘nosečnosti’ približno dva tedna preden spermij oplodi jajčece – torej stopnjo, na kateri ste sedaj. Ste že videli rožasto črto na domačem testu za ugotavljanje nosečnosti? Potem ste noseči že dlje, kot ste mislili; preskočite naprej na četrti teden. Super!


Moje telo

Večina žensk, ki skuša zanositi, najprej naredi nekaj pametnih sprememb v načinu življenja – vse v imenu zdravja dojenčka. Največje so odpoved alkoholu, cigaretam in ilegalnim substancam. Morda boste morali prenehati jemati ali pa zamenjati morebitna zdravila – ne glede na to, ali jih dobite na recept ali brez njega. Povejte vašemu zdravniku, da skušate zanositi in se z njim posvetujte o zdravilih, ki so za vas varna. Če ponavadi ob glavobolu jemljete zdravila, ki vsebujejo ibuprofen (na primer Bonifen), vam bo vaš zdravnik morda svetoval, da raje (v omejenih količinah) uporabljajte paracetamol (na primer Lekadol), saj zna ibuprofen negativno vplivati na razvijajoča se jetra vašega dojenčka. Prav tako je priporočljivo, da vaši jutranji rutini dodate multivitaminski pripravek (na primer Elevit Pronatal). Še posebej, če jo jemljete pred zanositvijo in v začetnih tednih nosečnosti, lahko vsaj 400 mikrogramov folne kisline na dan prepreči nekatere prirojene napake, ki vplivajo na možgane in hrbtenjačo vašega dojenčka.

Moje življenje

Sam proces zanositve je lahko poln veselja. A ne bodite presenečeni, če ga spremlja tudi določena količina frustracij. Seks po urniku – »Dragi, ovuliram, gremo!« – lahko uniči vso romantičnost poprej spontanih aktivnosti. Za nekatere je lahko stresno, če do oploditve ne pride takoj, ko padete v posteljo. Po pravici povedano lahko zanositev traja dlje kot je bilo implicirano pri spolni vzgoji v srednji šoli. Veliko parov ne bo zanosilo pri prvem poskusu; še mesece lahko sledijo razočaranja nad negativnimi testi nosečnosti. Vendar lahko medtem uživate v samem procesu. Raziskave kažejo, da 60. odstotkom parov, ki aktivno poskušajo zanositi, uspe v šestih mesecih, 75 odstotkov jih bo zanosilo v devetih mesecih, 90 pa v osemnajstih mesecih.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

Naslednji prispevek

Nosečnost: 9. teden

13 junija, 2012 0