Monday, July 15, 2024

Moj dojenček


Ob koncu tedna bo vaš dojenček od vrha glave do konca ritke meril okoli 18 centimetrov in tehtal približno 450 gramov. Kar dober napredek za nekoga, ki je pred desetimi tedni tehtal komaj dobrih 30 gramov. Delno je njegova hitra rast posledica dejstva, da je njegov želodec sedaj zmožen iz plodovnice, ki jo požira, prevzemati hranilna sredstva z visoko energijsko vrednostjo. (Kljub temu večino hranilnih snovi še vedno prejema neposredno preko posteljice.)


Sluh vašega dojenčka postaja vedno bolj izostren. Poleg tega, da lahko sliši bitje vašega srca, kruljenje vašega želodca, utripanje vaših žil in odmevanje vašega glasu znotraj maternice, lahko sliši tudi zvoke, ki prihajajo iz druge strani vašega trebuha. Tudi vaš partner naj se redno pogovarja z vajinim dojenčkom! Mimogrede, ni mu treba vsako noč prepevati vajine najljubše pesmi. Lahko prebirata knjige ali revije, ki bi jih vseeno brala, ali pa popevata ob glasbi na radiju, dojenčku pripovedujeta, kaj se je zgodilo čez dan – še posebej o tem, kako nista mogla prenehati misliti nanj!
 

Moje telo


Še ne tako dolgo nazaj je veljalo, da se nosečnica nikakor ne sme naprezati – kaj šele, da bi hodila v fitnes ali tedensko obiskovala tečaj joge – zaradi strahu, da bi to lahko škodovalo dojenčku. Sedaj pa vemo, da zmerna vadba dejansko pomaga pri rasti vašega dojenčka – vadba pospeši kroženje krvi, zaradi česar dojenček hitreje dobi kisik. Da niti ne omenimo čudežni vpliv na vaše zdravje! Redna vadba vam pomaga, da obdržite pod nadzorom dodatno težo, izboljša vaše počutje in poveča vašo energijo, lahko pa tudi zmanjša vpliv nekaterih bolj nadležnih stranskih učinkov nosečnosti, na primer krčnih žil, bolečin v hrbtu, napihnjenosti in otečenosti.

Če pred nosečnostjo niste bili posebno aktivni, se pogovorite z vašim zdravnikom preden si obujete športne copate. Za zdrave, aktivne ženske je Ameriška univerza za porodničarje in ginekologe priporočila ciljnih 30 minut vadbe (na primer sprehod, ne pa trening za maraton) večino dni v tednu. Vendar pa ne pretiravajte! Utrip vašega srca ne sme biti tako hiter, da se ob vadbi niste zmožni istočasno tudi pogovarjati. Ubogajte svoje telo: če se počutite utrujeno – počivajte! Nepreklicno pa morate prenehati z vadbo, če čutite vrtoglavico, slabost ali splošno šibkost. Izogibajte se trebušnjakom in drugim vadbam, pri katerih morate ležati na hrbtu; takšne vaje lahko zmanjšajo dotok krvi do dojenčka. Zdrava pamet vam pove, da se morate izogibati vajam, kjer lahko resno padete: smučanje po strminah in kolesarjenje po hribih odpade! Pozorni bodite tudi na nekatero vsakdanjo telovadno opremo, na primer steperje brez opor za roke, na katerih lahko izgubite ravnotežje. Ko telovadite, ne pozabite na pijačo (vsaj 250 mililitrov vode na uro), da ne pride do dehidracije.
 

Moje življenje

Kaj vidite, ko se te dni pogledate v ogledalo? Zapeljive obline ali… kita iz filma Free Willy? Verjetno se v svojem telesu ne boste dobro počutili čisto ves čas – vsaka ženska ima med nosečnostjo vsaj en trenutek, ko se sprašuje: »Moj bog, kaj se dogaja z mano?« Naj vam povemo, kar je na dlani: niste debeli, noseči ste! Teh devet mesecev je v bistvu le kratko obdobje v vašem življenju in kmalu boste dobili nazaj (takšno ali vsaj skoraj takšno) telo, ki ste ga imeli pred nosečnostjo. V vmesnem času pa uživajte v vaših novih oblinah. Poudarite vaš trebuh z oprijeto majico, namesto da oblačite nekaj, kar je bolj podobno šotoru. In prav nič ni narobe, če pokažete tudi malo vašega čudovitega novega oprsja.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 24. teden

13 junija, 2012 0