Monday, July 22, 2024

Moj dojenček


Ta teden se na jeziku vašega dojenčka začnejo pojavljati okušalne brbončice, istočasno pa izpopolnjuje svoj občutek otipa (to je posledica vedno bolj razvitih možganskih celic in živčnih konic). Vaš dojenček morda eksperimentira s temi na novo odkritimi sposobnostmi tako, da tipa lasten obraz in vse na kar lahko spravi svoje ročice. Sedaj tehta približno 450 gramov in je že skoraj 20 centimetrov dolg. V tem času znotraj maternice dojenčku začne rasti tako posebna vrsta telesnih dlak kot tudi lasje na glavi. Prva se imenuje lanugo dlačice; gre za mehko dlako, ki pokriva dojenčkovo telo in večinoma odpade pred ali kmalu po porodu. Potem so tu njegovi lasje. Lahko se rodi s komaj kakšnim laskom – ali pa nečim popolnoma nepričakovanim. Svetlolasi pari pogosto dobijo dojenčka s polno glavo črnih las, rjavolasci imajo lahko svetlolasega ali rdečelasega malčka. Imate kodre? Vaš otrok ima lahko popolnoma ravne lase. Lasje, s katerimi se vaš dojenček rodi, so verjetno prav malo podobni njegovim ‘pravim’ lasem. Ko bo star približno šest mesecev bodo verjetno začeli izpadati lasje, ki jih je imel ob rojstvu, nadomestili pa jih bodo pravi lasje. Pobrskajte po družinskih slikah – lastnih ali pa slikah vaših staršev, ko so bili dojenčki –, te vam bodo razkrile, kaj je za pričakovati.
 

Moje telo

Čutite vsake toliko časa krče? Morda čutite lažne predporodne popadke, s katerimi se vaša maternica pripravlja na porod. Imenujejo se Braxton Hicks popadki (po britanskem zdravniku, ki jih je odkril) ali lažni popadki in so popolnoma neškodljivo, občasno premikanje, ki ga čutite kot stiskanje na vrhu vaše maternice ali v spodnjem delu vašega trebuha. Lahko so dokaj močni, a vedite, da nimajo nobene povezave s prezgodnjim porodom. Najlažji način, da razlikujete med tema različnima vrstama je naslednji: dejanski popadki so redni, s časom postanejo vedno močnejši in daljši. Braxton Hicks popadki niso redni; pravzaprav se lahko zgodi, da jih še naslednjih par mesecev – ali pa sploh – ne boste čutili.
 

Moje življenje


Kako je te dni v službi? Pot na delo, dolge ure, razmere v pisarni – vse to je lahko stresno tudi za nekoga, ki ni noseč. Prištejte še fizične in čustvene spremembe, ki jih doživljate sedaj in naenkrat se bo vse zdelo še enkrat bolj stresno. Če imate ogromno dela si ponavljajte: Vse bo narejeno. Veste, da bo – še vedno je bilo tako, ali ne? Nima smisla porabljati energije in zganjati panike zaradi stvari, ki jih morate opraviti. Enostavno se z vsako stvarjo – ne glede na to, kako majhna je – spopadite lepo po vrsti. Ko pridete domov, se skušajte pomiriti in sprostiti, kolikor je mogoče. Privoščite si toplo kopel, poglejte kakšen dober film ali pa prosite parnerja, naj vam zmasira noge.

Prav tako izkoristite vsako priložnost za sproščanje v službi. Pojdite na kosilo (in se dodobra nasmejite) s prijateljico. Na sploh pa je lahko klepet dober način blaženja napetosti. Še majhno opozorilo: ne govorite vsem čisto ves čas le o vaši nosečnosti. (Se spominjate ženske, ki je načrtovala svojo poroko in celih šest tednov ni znala govoriti o drugem kot vabilih? Hitro je lahko nadležno.) Seveda vi razmišljate o vašem dojenčku 24 ur na dan, 7 dni na teden, a če si vsake toliko časa vzamete predah, lahko tudi vaši sodelavci povejo svoje novice ali se vam potožijo. Plus, daljši premor za klepet o pisarniških čenčah je enkraten za sproščanje.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 24. teden

13 junija, 2012 0