Thursday, June 20, 2024

Moj dojenček

Pljuča vašega dojenčka ta teden pospešeno rastejo, saj se žile vedno bolj širijo in se pripravljajo, da bodo dojenčku po porodu pomagale dihati. Čeprav že znotraj maternice dela enake gibe kot pri dihanju (kako srčkano!), gre še vedno samo za vadbo z plodovno vodo; do rojstva bo vaš dojenček ves svoj kisik dobil preko posteljice.Tu pa je razlog, da je razvoj pljuč tako enkraten: če se bo vaš dojenček slučajno rodil prezgodaj (čeprav je npr. v Združenih državah pred 32. tednom rojenih le dva odstotka dojenčkov), je njegova možnost preživetja znatno večja sedaj, ko uspešno delujejo njegova pljuča. Seveda so ti in drugi pomembni organi še daleč od tega, da bi bili popolnoma razviti, a večina strokovnjakov z vidika dolgoročnega zdravja nedonošenčkov šteje 23. in 24. teden za pomembna, ohrabrujoča mejnika.
 


Moje telo


Vaš dojenček potrebuje res veliko hranilnih snovi. Ker porablja vedno več vitaminov in mineralov, ki jih dobiva preko vašega telesa, boste morda potrebovali dodatno dozo. Zato zdravniki poleg vaših nosečniških vitaminov med drugo polovico nosečnosti včasih predpišejo železo kot dodatek k hrani. Povečan vnos lahko pomaga zmanjšati nevarnost slabokrvnosti, kjer vaša kri ne dobi vseh 30 miligramov železa, ki ga potrebuje vsak dan, da proizvede dovolj rdečih krvnih celic. To se pokaže v simptomih kot so silna utrujenost, šibkost, lovljenje sape in vrtoglavica. Če čutite kateregakoli od teh znakov v drugem ali tretjem trimestru, takoj stopite v stik z vašim zdravnikom,. Slabokrvnost v večini primerov ne bo škodovala dojenčku, resno pa lahko vpliva na vašo energijo. Dobra novica je, da se ta problem v večini primerov dokaj enostavno odpravi z dnevnim nadomestilom.
 

Moje življenje


Je vaš trebuh počasi že tako velik, da – panika – nimate več ničesar za obleči? Čas za posodabljanje garderobe! Srečnica ste, saj so nosečniška oblačila lahko prav tako modna kot tisto kar nosijo vaše ne-noseče prijateljice (poleg tega pa so še veliko bolj udobna). Med našimi najljubšimi so: kavbojke, ki še vedno poudarjajo vašo postavo; oprijete majice, ki vaše obline izkoristijo, ne pa skrivajo pod plahto; za v pisarno pa elegantna oblačila, ki so še vedno udobna. Tudi vašo omaro s čevlji boste morali posodobiti, saj veliko bodočih mamic med nosečnostjo opazi (včasih tudi trajno!) povečanje stopal – tudi za polovico ali celo za celo številko. Prav tako to ni čas, da bi obuli špičake. Ker je vaše ravnotežje te dni malo slabše, so nizki čevlji varnejša odločitev. Poiščite si par balerink (tako so udobne in ta hip tudi zelo moderne!), mokasinov, ali natikačev, ki bodo blagodejno vplivali na vaše noge.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 24. teden

13 junija, 2012 0