Monday, July 22, 2024

Moj dojenček


Vaš dojenček je sedaj razvil svoj čut za ravnovesje, tako da lahko zazna, ko je postavljen vzravnano. (To sposobnost uravnava notranje uho, ki je s tem tednom popolnoma izoblikovano.) Še vedno ima dovolj prostora, da naredi preval, veže ga le popkovina. Mimogrede, ta je pravzaprav izjemna. Vsebuje dve arteriji in eno veno ter je dokaj dolga – ob času rojstva je večina daljša od pol metra. Vsakih 30 sekund kri, polna hranilnih snovi in kisika, potuje od posteljice do fetusa preko omenjene velike vene. Potem se kri vrača v posteljico preko obeh arterij. Gre za osupljiv sistem, ki zagotovi, da vaš dojenček dobi vse kar potrebuje, istočasno pa ločuje vašo kri od njegove.
 

Moje telo

V vašem drugem trimestru (ponavadi med 24. in 28. tednom) vas bo vaš zdravnik verjetno testiral za nosečniško obliko sladkorne bolezni, kjer so ravni sladkorja v krvnem obtoku višje kot ponavadi. Obolenje se redko pokaže v simptomih, zato se je pomembno testirati, še posebej če imate sladkorno v družini ali če je bila vaša teža pred nosečnostjo prekomerna. Večina žensk z nosečniško sladkorno rodi popolnoma zdrave dojenčke; poglavitne težave so visoka teža ob rojstvu in povečana možnost, da se bo kasneje v življenju pri otroku pojavila sladkorna tipa 2. Če se izkaže, da imate nosečniško sladkorno, brez panike. Najprej, obolenje ponavadi po nosečnosti samo izgine (ko se ravni hormonov spet znormalizirajo lahko telo sladkor bolj učinkovito presnavlja). In enkratno je, da ste jo odkrili že sedaj, saj na nosečniško sladkorno lahko vplivate (njen vpliv omejite ali ga celo izničite) z enostavnimi spremembami v vsakdanjem življenju, na primer tako, da uživate manj rafiniranih ogljikovih hidratov (testenin in belega kruha) in s telovadbo.
 

Moje življenje

Nekaj je nakup prvega pajacka in para majcenih nogavičk. Povsem druga stvar pa so dolgi seznami vseh drugih stvari, ki si jih boste morali priskrbeti preden prispe vaš dojenček (od posteljice in vozička do previjalne mize in sedež za v avto) – po tem veste, da ima dojenček svojo ceno. Vzemite si par minut, da z vašim partnerjem razmislite o predvidenem proračunu (če tega še niste storili), tako za takojšnje nakupe na primer pohištva za dojenčkovo sobo, pa tudi za vse izdatke v prihodnosti, ki jih lahko predvidevate že sedaj– od vrtca do univerzitetne šolnine. Čim bolj si celotno stvar organizirate, toliko lažje vam bo kasneje. Obljubimo. Poleg tega lahko sedaj dejansko uživate v nakupovanju vse te super opreme za dojenčka – brez da bi vas skrbel vedno večji kup računov v vaši denarnici.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Metode za lajšanje porodne bolečine

13 junija, 2012 0