Tuesday, July 16, 2024

Moj dojenček


Sedaj se že bližamo ključnemu trenutku – samo še par mesecev je do rojstva vašega dojenčka! Uradno se je začel tretji in zadnji trimester nosečnosti. Pomembne razvojne novosti tega tedna so naslednje. Potem ko so bile več mesecev zaprte, se bodo oči vašega dojenčka začele v tem tednu odpirati in zapirati. Tudi če bi bilo možno razločiti barvo njegovih oči, verjetno te barve ne bodo ostale – dojenčkove oči se lahko spreminjajo do šestih mesecev ali celo prvega leta starosti (še posebej če se rodi z modrimi očmi). Sedaj verjetno znotraj vas že veliko razgraja – razen ko spi. Da, vaš dojenček spi po ustaljenem urniku, a le za krajša obdobja (le 20 do 30 minut naenkrat). Sedaj tehta že več kot kilogram in meri okoli 40 centimetrov od glave do prstov na nogah (vaš dojenček je že dovolj velik za takšen način merjenja velikosti, po rojstvu pa se bo že popolnoma zravnal – to bo že v nekaj tednih, zato se sedaj ne meri več od glave do ritke, ampak višino celotnega telesa). Vaš zdravnik bo nadziral dojenčkovo rast na pregledih tako, da bo rahlo pritiskal na vaš trebuh tam, kjer je vrh vaše maternice – to je razdalja simfiza-fundus (od sramne kosti do vrha maternice).
 

Moje telo

Ko že govorimo o vaši maternici, sedaj je njena velikost že občudovanja vredna. Ponavadi tehta okoli 50 gramov in lahko vsebuje manj kot 30 mililitrov tekočine; sedaj se je razširila in v njej domuje vaš dojenček, poleg tega pa še posteljica in cel liter plodovnice. Pravzaprav je večina stranskih učinkov, ki spremljajo pozno nosečnost, povezanih z razširitvijo maternice – med drugim tudi bolečine v hrbtu, otekanje nog, srbeča koža in zgaga. Dobra novica pa je, da bo veliko teh simptomov izginilo kmalu po porodu, ko se bo maternica začela krčiti.
 

Moje življenje


Sedaj je že mesece najpomembnejša medicinska avtoriteta v vašem življenju vaš ginekolog ali babica – a to se bo sedaj spremenilo. Čas je, da poiščete pravega pediatra. Če se vam zdi prezgodaj, se morate zavedati, da bo vašega otroka zdravnik pregledal že par minut po rojstvu samem – in da bo otrokov prvi obisk v ordinaciji že par dni kasneje. Da poiščete pravega začnite pri očitnem: priporočila prijateljev z otroci. Te matere in očetje bodo imeli jasno izoblikovanja mnenja in jih bodo veselo delili z vami, verjemite nam. Ko dobite dobro priporočilo, se naročite na konzultacijo (nekateri zdravniki to tudi zaračunajo, saj zavarovanje včasih ne krije posvetov, kjer dejansko ni prisoten tudi otrok). Ustvariti si morate mnenje o zdravnikovi osebnosti – se počutite sproščeno? – in ugotoviti, kakšne težave bi lahko imeli pri naročanju na pregled.

Povprašajte, če imajo za novorojenčke poseben sistem: se potrudijo in najprej sprejmejo najmlajše, da vašemu malemu dojenčku ne bo treba ždeti v čakalnici z večjimi otroci, ki jim vsem po vrsti curlja iz nosu? Se ponavadi držijo razporeda, ali pogosto pride do zastojev in je treba dalj časa čakati? Imajo na voljo zasebni kotiček, kjer bi lahko dojenčka dojili, če bi morali dolgo čakati?

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Kontrola telesne teže v času nosečnosti

13 junija, 2012 0