Wednesday, February 28, 2024

Moj dojenček


Lahko verjamete, da je že minil prvi teden tretjega trimestra? Kako razburljivo! Do tega tedna so se pri vašem dojenčku že razvile vse kosti, čeprav se še niso dokončno utrdile – še vedno so mehke in prožne. Že več tednov vaš dojenček posluša vaš glas in glas vašega partnerja – in kogarkoli drugega, ki je pogosto v vaši bližini. Pogovarjanje z dojenčkom je seveda enkraten način, da mu pomagate prepoznati vaš glas, ste pa vedeli, da je zaradi tega lahko tudi pametnejši? Raziskave kažejo, da dojenčki staršev, ki so se z njimi veliko pogovarjali med samo nosečnostjo, po rojstvu prepoznajo in se obračajo proti znanim zvokom. Nekatere raziskave nakazujejo, da lahko pogovori z dojenčkom, ko je ta še v maternici, izboljšajo njegove jezikovne sposobnosti kasneje v življenju. Ko smo že pri izboljšavah: vaš dojenček je z vsako minuto močnejši. Ta teden se bo njegovo porivanje, brcanje in kotaljenje pojavljalo bolj pogosto – in bo bolj močno. Ne bodite presenečeni, če občutite kakšen karate udarec!
 

Moje telo

Večina bodočih staršev – še posebej, če bodo starši postali prvič – se med tretjim trimestrom udeleži porodnih tečajev. Ti so zelo priporočljivi: veliko mamic pravi, da so se zaradi tečaja počutile bolj sproščeno, samozavestno in pripravljeno na porod. To je tudi dober način za spoznavanje drugih bodočih staršev in ustvarjanja stikov za morebitne igralne urice, še posebej v tistih prvih mesecih po porodu, ko se še ne boste vrnili v službo.

Tovrstne tečaje ponuja veliko bolnišnic in zdravstvenih ustanov; vaš zdravnik ali babica lahko priporočita ustrezne tečaje v vaši okolici (če se nanje že niste prijavili). Poiščite takšnega s prijetnim in izkušenim inštruktorjem z dobrimi priporočili, z manjšim številom udeležencev in raznolikim programom – predavanja, ogled porodniškega oddelka in videoposnetkov različnih vrst rojstev. Vse te stvari (še posebej video posnetki, čeprav bo ta izkušnja verjetno rahlo neprijetna) vam lahko pomagajo razumeti sam proces poroda in vam pokažejo tudi rezultate vsega tega napora – prekrasne dojenčke –, ki so vredni vseh morebitnih neprijetnosti.
 

Moje življenje

Ko začnete razmišljati o samem porodu (vse tiste »joj, sedaj moram dejansko tega dojenčka spraviti še ven!« misli se bodo te dni zagotovo pojavljale), bi bilo dobro razmisliti tudi o tem, kdo bo pri samem porodu z vami – in če boste potrebovali še kakšne okrepitve.

Nekatere ženske se odločijo za bolj strokovno obliko pomoči. Gre za doule, ženske, ki jih lahko najamete za pomoč in podporo. So bolj navijačice kot zdravnice, saj so pri porodu prisotne kot dodatna vzpodbuda, ne bodo pa pomagale pri rojstvu iz medicinskega vidika. Veliko jih nudi tudi poporodno pomoč (pri dojenju in tolaženju dojenčka, pri menjavi plenic in vseh teh osnovnih stvareh, pri katerih bo potrebno malo vadbe, preden jih boste imeli v malem prstu). Mnoge mamice pravijo, da so zlata vredne. Ste zainteresirani? Žal so doule bolj pogoste le v zahodnoevropskih državah in Severni Ameriki, v Sloveniji pa se ta praksa šele začenja. Leta 2006 so pri Združenju Štorklja začeli z brezplačnim projektom doul. Za več informacij jih poiščite na njihovi spletni strani.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 30. teden

13 junija, 2012 0