Friday, December 1, 2023

Moj dojenček


Čeprav lahko nosečnost traja 40 ali celo več tednov, je 37 tista magična številka, ko vaš dojenček uradno postane donošenček. A tudi ta teden je pomemben za prezgodnje porode: skoraj vsi dojenčki, rojeni po 32. tednu preživijo in tudi kasneje nimajo zdravstvenih težav, čeprav so teoretično nedonošenčki. Sedaj že vsi organi – razen pljuč, ki rabijo še malo časa, da bodo popolnoma razvita – delujejo popolnoma normalno. Ta teden bo vaš dojenček začel izgubljati lanugo dlačice, ki so zadnjih par mesecev pokrivale njegovo telo. Večino te dlake bo izgubil do poroda, lahko pa se zgodi, da boste ob rojstvu na njem opazili še kakšen ostanek na hrbtu in ramenih.


Vaš dojenček se približuje teži dveh kilogramov, zavzema pa tudi veliko več prostora v vaši maternici – celo toliko, da mu lahko za brcanje zmanjka prostora. Ne skrbite, če ne čutite tako aktivnega premikanja kot prej, čeprav pa je priporočljivo, da ste občasno pozorni na premikanje, samo da preverite, da je še vse v redu (najbolje je, da to opravite med ležanjem na levem boku). Če čutite manj kot deset brc ali kakšnih drugih dregljajev v roku dveh ur, pokličite vašega zdravnika, ki bo preveril, če je vse v redu.
 

Moje telo


Čeprav si po malem že mislite kaj v smislu: »Spravite tega otroka ven in to takoj!«, pa po drugi strani upate, da bo vsaj še malo dlje ostal kjer je. Ker se približuje predvideni datum poroda je najbolje, da se za vsak primer naučite kateri so pokazatelji zgodnjega poroda: če vam odteče voda (to lahko pomeni velik curek vode ali pa le manjše curljanje); občutite nekoliko manj boleče stiskanje maternice ali krče, ki so podobni menstruacijskim; če pride do krvavenja iz vagine ali do driske; ali če se poveča pritisk v medenici. Z izjemo bolj očitnega pokazatelja, da vam odteče voda, ne skrbite preveč, če pride do enega od teh simptomov, saj ne vodijo nujno do prezgodnjega poroda. Kljub temu pa za vsak slučaj o njih takoj obvestite vašega zdravnika.
 

Moje življenje


Vse matere na delu – čas je, da začnete misliti kdaj boste odšle na porodniški dopust! Nekatere ženske delajo vse do predvidenega datuma poroda, zaradi česar so potem lahko dalj časa doma z dojenčkom. Druge raje končajo teden ali dva prej, da se lahko sprostijo in poskrbijo, da je za dojenčka res vse priskrbljeno. Še ena dobra opcija, ki vam jo priporočamo, še posebej če je vaša pot v službo dolga in naporna: morda boste lahko preden popolnoma prenehate z delom par dni na teden delali na domu. To vam bo pomagalo pri privajanju na porodniški dopust, brez da bi vplivalo na uradno določen čas dopusta. Pa še ena stvar: ko se boste usedli in s koledarjem v roki preračunavali vaše načrte, ne pozabite, da lahko izkoristite še morebitne dopuste ali bolniške – veliko podjetij vam dovoli koristiti tudi te.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 37. teden

13 junija, 2012 0