Thursday, June 20, 2024

Moj dojenček

Vaš dojenček se pripravlja na svoje rojstvo – sedaj je le še par tednov stran! Ta teden se varovalni verniks (tista bela, voskasta prevleka, ki ščiti njegovo kožo) začne gostiti, saj tako omogoča, da njegova koža ostane gladka in vlažna tudi med porodom. Vaš dojenček bo takrat prekrit s to snovjo, še posebej v gubah pod njegovimi rokami, za uhlji in po predelu dimelj. Vsa bo kmalu po rojstvu sprana – v njegovi prvi kopeli. (Kako srčkano!) Sedaj vaš dojenček tehta že več kot dva kilograma, od nog do glave pa lahko meri tudi že pol metra.


Moje telo

Morda opažate, da te dni več časa preživite z vašim zdravnikom kot z vašimi najboljšimi prijatelji. Verjetno imate sedaj pregled dvakrat na mesec, čez par tednov in vse do rojstva dojenčka pa vas bo zdravnik želel pregledati enkrat na teden. Na teh pregledih vaš zdravnik preveri dojenčkovo rast in vitalne znake. Prav tako bo opazoval vaš maternični vrat, da vidi, koliko se je že razprl – dilatacija je namreč eden od znakov, da je porod vedno bližje.

Ko smo že pri porodu, je vaš trebuh zadnje čase nekoliko lažji? Do tega pogosto pride, saj se vaš dojenček premakne nižje v vašo medenico, da se pripravi na porod. Še en pokazatelj, na katerega bodite pozorni, je zelo gost vaginalni izcedek, ki je rožnate barve ali rahlo krvav. To nakaže začetek – oprostite ogabnosti – izločitve sluzastega čepa. Gre za tkivo, ki med nosečnostjo varuje maternični vrat in tako celotno maternico pred mikrobi. Izguba čepa še ne pomeni takojšen nastop poroda: veliko žensk izgubi čep tudi do dva tedna pred dejanskim začetkom poroda.

Moje življenje

Veliko razmišljate o tem, kako želite, da bo vaš dojenček vstopil v svet? Res je, da ne morete popolnoma nadzorovati dogodkov med porodom, verjetno pa imate določene želje, recimo o zmanjševanju porodnih bolečin, kdo bo z vami v porodni sobi, ali katere stvari bi porod lahko naredile lažji (na primer, da določite nekoga za trenerja, ki vas bo ves čas spodbujal, ali pa da imate najljubšo glasbo na dosegu roke na vašem MP3 predvajalniku). Zato so izumili načrtovanje porodov – da boste vi, vaš partner in vaš zdravnik seznanjeni s tem, kako bi želeli, da stvari potekajo –, seveda pa je to možno le v idealnem svetu. Nekaterim ženskam zadostuje temeljit pogovor z njihovimi zdravniki in partnerji; nekatere druge si vse to raje zapišejo. Če si boste zasnovali porodni načrt, naj bo ta kratek in jedrnat – ena stran ali manj. Zdravnikom in sestram se bo stemnilo pred očmi, če jim boste izročili vašo verzijo Vojne in miru.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 36. teden

13 junija, 2012 0