Monday, March 4, 2024

Moj dojenček

Vaš dojenček je že skoraj tu! Sedaj je njegov razvoj v bistvu že končan, tako da je njegovo glavno opravilo samo, da se še malo poredi. (Večina dojenčkov sedaj tehta vsaj 2.250 gramov!) Vsepovsod pridobiva na teži, še posebej v ramenih in srčkanem obrazku. (Tista lička!) Posledično boste morda v predelu bokov čutili ščemenje ali odrevenelost, ki se pojavi zato, ker je dojenček že tako težak, da pritiska na živčevje. Sedaj ponavadi manj pogosto brcajo (ker imajo manj prostora za premikanje), če pa čutite premikanje v zgornjem predelu prsnega koša je to dobra stvar, saj pomeni, da je dojenček pravilno obrnjen za porod (torej z glavo navzdol). Skoraj 97 odstotkov dojenčkov do 35. tedna zavzame ta položaj; ostali ostanejo v pokončnem položaju – njihove noge ali zadnjice so obrnjene tako, da bi prišle ven najprej. Če je vaš dojenček del te manjšine, se poveča možnosti carskega reza, obstaja pa tudi dobra možnost, da bo vaš zdravnik dojenčka obrnil ročno, s pritiskanjem na vaš trebuh. To se imenuje zunanji obrat ploda na glavico, žal pa je uspešen le v 65. odstotkih primerov.


Moje telo

Med enim od vaših prihodnjih obiskov pri zdravniku bo opravljen test za streptokok B, ki je ponavadi prisoten v prebavnem traktu pri več kot 30. odstotkih žensk. Če ga imate, na vaše zdravje sploh ne vpliva – prav tako ni ničesar, s čimer bi ga lahko preprečili – lahko pa škoduje vašemu dojenčku, če se nanj prenese med porodom. Tudi če je test pozitiven naj vas ne skrbi, ker obstaja enostavno in učinkovito zdravilo. Med porodom boste dobili antibiotike, ki znatno zmanjšajo možnost, da bo vaš dojenček zbolel (po raziskavah Centrov za preventivo in nadzor bolezni so te možnosti manj kot ena proti 4.000).

Moje življenje

Verjetno se sprašujete, kako boste vedeli, da je zares prišel pravi čas? Popadki Braxton Hicks so lahko zelo podobni pravim popadkom in boste zaradi njih odhiteli na porodniški oddelek. Vendar obstaja razlika: Braxton Hicks popadki se pojavijo v občasnih, neregularnih časovnih intervalih in s časom ne postanejo močnejši. Zadržite se in malo počakajte, da vidite, kakšni so vaši popadki. Eden jasnih signalov, da je pravi čas za klicanje zdravnika in pot v bolnišnico, je ko občutite rahlo zbadanje ali krče približno vsakih 20 minut, ki se čez par ur pojavljajo približno 10 minut narazen in so vedno bolj močni. Še en jasen signal je neboleč (večji ali manjši) curek tekočine – ta pomeni, da vam je odtekla voda (v bistvu gre za plodovnico ali amnijsko tekočino, ki se izlije ko poči membrana amnijske votline). Če takoj nato ne sledijo popadki, bo moralo priti do poroda v naslednjih 24. urah, da se zmanjša možnost okužbe. Tako da pokličite vašega zdravnika – in čestitamo, mami!

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Priporočamo branje:

Porod

Kaj vzeti v porodnišnico?

Priprava na dojenje v nosečnosti

Naslednji prispevek

Prehranjevalni načrt v nosečnosti: 0 do 8 tednov

13 junija, 2012 0