Tuesday, February 27, 2024

Moj dojenček

To je treba praznovati – čas je za šampanjec! (Za vas nekaj brezalkoholnega, seveda.) Ob koncu tega tedna bo vaš dojenček donošenček – to pomeni, da lahko pride do poroda že v naslednjih dneh. Razburljivo, seveda. Strašljivo? Da, tudi to. Ne glede na to, kako panični ste, je najboljše, da o dnevu samem izveste čim več. Torej, takole gre. Nihče ne ve natančno zaradi česa se porod začne; vaše telo enostavno ve, da je vaš dojenček že popolnoma razvit, zato začne sproščati kemikalije (imenujejo se prostaglandini), ki stanjšajo, omehčajo in razprostrejo maternični vrat. Ko so proizvedeni v večjih količinah, prostaglandini v maternici sprožijo popadke, ali nenamerno premikanje mišičnega tkiva, ki poriva vašega dojenčka navzdol. (Istočasno vam bo odtekla voda, a to je bolj stranski učinek poroda, ne pa dejanski sprožilec.)


 

Ni nujno, da popadki pomenijo tudi, da se vaš dojenček že premika. Popadki bodo postali vedno bolj močni, daljši in bolj redni preden bo dejansko prišel čas pa začetek poroda. In te začetne faze lahko trajajo ure ali celo nekaj dni. Bodite potrpežljivi in imejte uro pri roki. Ko se popadki začnejo pojavljati približno pet minut narazen in tako vztrajajo vsaj eno uro, je verjetno nastopil čas, da vzamete torbo, ki ste jo pripravili za v porodnišnico, in se tja tudi odpravite – uradno je nastopil čas za porod! (Več o tem v Moje telo.)

Moje telo

Porod ima tri porodne dobe – ko boste prišli v porodnišnico, bo verjetno že nastopila aktivna faza poroda, druga faza prve dobe, kjer se vaš maternični vrat razširi od treh ali štirih do sedmih centimetrov. Sedaj bodo popadki prihajali hitreje in močneje – vsak bo trajal tudi do cele minute ali še dlje – in da, zelo bolijo. Čutili boste intenzivno bolečino v trebuhu, križu in zgornjem delu stegen. Temu ni podobno nič, kar ste do sedaj občutili – in vsaka ženska odreagira drugače. Sedaj ponavadi nastopi čas za epiduralno analgezijo, ki lajša bolečine; ne bojte se prositi zanjo. Veliko žensk, ki želi ali načrtuje porod brez zdravil, se na pol poti premisli – če spremenite mnenje, kar! Popolnoma normalno je, da v tej porodni dobi občutite veliko različnih čustev (osredotočenost, nemirnost, razdražljivost, da jih naštejemo le par) in fizičnih simptomov (na primer slabost ali izčrpanost), a ne bo trajala večno – verjetno nekaj ur.

 

Končno boste napredovali v prehodno fazo ob koncu prve porodne dobe. Vaš maternični vrat se dokončno razširi za deset centimetrov in do popadkov pride veliko bolj pogosto – čutili jih boste neprenehoma. To je najtežja faza, še posebej, če niste na zdravilih. (Tako pozno jih ponavadi tudi ne morete več dobiti, čeprav so nekatere vrste morda še na voljo.) Kmalu boste pripravljeni na še zadnje dokončno potiskanje – uradni začetek druge porodne dobe. Glava vašega dojenčka se bo prikazala pri odprtju vaše vagine, čeprav bo do konca poroda morda trajalo tudi še od 30 do 40 minut. Ko je enkrat zunaj glavica, vas bo zdravnik ustavil tako dolgo, da lahko preveri dojenčkovo dihanje in položaj popkovine. Nedolgo zatem bo vaš dojenček zunaj maternice in pripravljen na prvi pozdrav!

Morda mislite, da je sedaj že vsega konec, a prej se mora zgoditi še par stvari. Takoj ko pride ven dojenček, bo prerezana popkovina – tako bo dojenček ločen od posteljice. Morda boste dojenčka najprej želeli pestovati, nato bo stehtan in pregledal ga bo zdravnik ali babica. Medtem ko se vse to dogaja, boste vi prišli do konca tretje in zadnje porodne dobe – takrat dojenčku sledi še posteljica. Ko je ta enkrat zunaj, ste zaključili. Čestitamo in dobrodošli v svet materinstva! To je dan, ki ga nikoli, ampak res nikoli, ne boste pozabili!

Moje življenje

Če še niste pripravili torbe za v bolnišnico, je sedaj za to pravi čas. Ne se prepustiti skušnjavi in s seboj prinesti čisto vsega. Konec koncev greste v porodnišnico, ne pa v hotel! Razen če je kraj poroda oddaljen več kot uro vožnje, vam lahko vaš partner ali družinski član prinese karkoli ste morda pozabili. Najbolje je, da si vse pripravite, nato pa nekaj ur kasneje torbo še enkrat pregledate in izločite vse, kar ni nujno potrebno. Druga možnost je, da pripravite eno torbo z vsem, kar boste potrebovali med in takoj po porodu, in drugo torbo z manj nujnimi predmeti, na primer plenicami in oblačili, ki jih boste vi (načrtujte v okviru nosečniških oblačil, ki ste jih nosili v petem ali šestem mesecu nosečnosti) in vaš dojenček nosili na poti domov. To torbo pustite pri vhodnih vratih in naj vam jo prinesejo kasneje.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Prehranjevalni načrt v nosečnosti: 0 do 8 tednov

13 junija, 2012 0