Thursday, July 18, 2024

Moj dojenček

Vaš dojenček uživa še zadnjih par tednov udobnega bivanja v vaši maternici. Njegovi možgani – zadolženi so za težavne operacije kot je uravnavanje dihanja, prebave in obtoka krvi – sedaj delujejo z vsakim dnem bolje. Čeprav vaš dojenček sproščeno čaka na svoj prihod, za vas verjetno ni tako! Veliko bodočih mamic je v tem času v polnem zagonu gnezdilnega nagona – nosečnica se na dojenčka pripravlja z ‘gnezdenjem’ – pospravljanje in urejanje stanovanja sta dobra načina, da se zaposlite na koncu nosečnosti, kjer gre pravzaprav samo še za čakanje. Kljub temu pa ne pretiravajte z aktivnostmi – saj ste vendar v devetem mesecu nosečnosti! (Več o tem v Moje življenje.)


 

Moje telo

Dandanes carski rez predstavlja skoraj 30 odstotkov vseh rojstev, vendar pa večina od njih ni načrtovanih. Vaš zdravnik ga bo že vnaprej načrtoval, če pričakujete več kot enega dojenčka, če vaš dojenček ni pravilno obrnjen za vaginalno rojstvo, če imate predležečo posteljico (placenta previa, kjer vaša posteljica leži nižje v vaši maternici in zna onemogočiti dojenčkov izhod), ali če imate zdravstvene težave – na primer visok krvni pritisk –, ki povečajo možnost zapletov med porodom. Kljub temu veliko žensk misli, da carski rez ne bo potreben, pa postane nujen ker se porod zavlačuje (po raziskavah klinike Mayo je to razlog za tretjino vseh carskih rezov) ali se pri dojenčku pojavijo težave.

Če razmišljate, kakšen naj bi bil vaš porod, verjetno ravno ne sanjarite o carskem rezu. (Konec koncev gre za operacijski poseg.) Morda boste vznemirjeni ali razočarani, če ga vaš zdravnik priporoči – ali panični, če vas po več urah poroda kar naenkrat odpeljejo v operacijsko dvorano. Ti občutki so popolnoma normalni in upravičeni, vendar si morate zapomniti, da ni najbolj pomembno kako vaš dojenček pride na svet, ampak da je ob rojstvu zdrav. Morda bo pomagalo, če se o teh možnostih že sedaj pogovorite z vašim zdravnikom, da boste vsaj delno pripravljeni in vedeli kdaj in zaradi česa se bo odločal za carski rez. Bolj ko ste informirani, lažje vam bo pri srcu.

Moje življenje

Ste te dni pravi čistilni stroj? Gnezdenje ali gnezdilni nagon je resničen, znanstveno dokazan nagon, ki se pojavi tudi pri drugih živalih (na primer pri psih). Upoštevajte te občutke, ne pa pretiravati. Izogibajte se dvigovanju težkih predmetov in seveda ne uporabljajte močnih čistil in barve. Prav tako vam tega ni treba početi čisto vsako uro v dnevu (zgodilo se je že, da so nosečnice ob treh zjutraj začele prenavljati garažo) in ni se treba popolnoma izčrpati s pospravljanjem, le da bi bila hiša udobna, brezmadežna in od vrha do dna razkužena. Vaš dojenček več tednov po rojstvu ne bo videl dlje od 15. centimetrov – ne bo vedel in ne bo mu mar, če je v umivalniku umazana posoda ali če ste z zobno ščetko napadli vodni kamen v kopalnici. Nekaj te energije morate vendarle ohraniti – potrebovali jo boste za porod!

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost in Rh- negativni faktor

13 junija, 2012 0