Saturday, June 15, 2024

Moj dojenček

Do sedaj je vaš dojenček verjetno že dosegel svojo rojstno težo (ponavadi med 2.700 in 4.000 gramov) in dolžino (od glave do peta od 45 do 55 centimetrov). Nabral si je že dovolj telesne maščobe, da mu bo po rojstvu prijetno toplo, posteljica pa mu še vedno dovaja hranilne snovi in protitelesa, ki ga bodo obvarovala pred boleznijo. Če nameravate dojiti, bo tudi vaše mleko poskrbelo za dodatne imunske prednosti. Le okoli pet odstotkov žensk dejansko rodi na predviden datum poroda, kar pomeni, da se lahko vaš dojenček rodi že čez nekaj ur ali pa šele čez dva tedna. Verjetno ste že tako na trnih zaradi poroda, da ob vsakem rahlem ščipanju pomislite: Je to ‘to’??? Porod se lahko začne na več različnih načinov: blagi krči oz. popadki (najbolj pogost način), odtečena voda – ali pa se začne v bolnišnici, na vnaprej načrtovanem sproženem porodu ali carskem rezu.


 

Če bo vaš porod sprožen, vas bodo v bolnišnici pripravili za carski rez, v primeru, da boste rodili vaginalno, pa vam bodo porod sprožili na primer s prostaglandinskim gelom, ki omehča maternični vrat, ali z infuzijo sintetičnega hormona, imenovanega oksitocin, ki sproži popadke. Če se vaš porod sproži sam (vam je odtekla voda ali doživljate popadke, ki so vedno bolj pogosti in boleči), pokličite vašega zdravnika ali babico za nadaljnja navodila. Verjetno vam bo naročil počakati dokler ne bodo popadki pet do osem minut narazen preden se odpravite v porodnišnico. To lahko traja več ur, še posebej pri prvem porodu, tako da se poskusite naspati, pojdite na sprehod ali se zleknite na kavč in glejte televizijo, dokler ne pride čas za odhod. Verjetno boste hoteli pohiteti in čim hitreje priti v bolnišnico, a veliko bolj udobno vam bo v vašem lastnem domu (in po pravici povedano, veliko porodniških oddelkov nima dovolj prostora ali osebja, da bi vam priskočili na pomoč preden vaš porod napreduje do naslednje stopnje).

Moje telo

Ko prispete v bolnišnico, vas bo vaš zdravnik pregledal – predvsem ga bo zanimalo, kakšna je dilatacija vašega materničnega vratu. Ko dosežete tri ali štiri centimetre, vam bodo verjetno ponudili epiduralno analgezijo, ki vam bo pomagala pri shajanju z bolečino. (Veliko žensk, ki prisega nanjo, pravi, da je vbod igle za lokalno anestezijo – preden dobite epiduralno – lahko tudi najbolj boleč del celotnega poroda – pa še ta zelo hitro mine.) Morda ste se trdno odločili proti uporabi sredstev za lajšanje bolečin, a ne glede na to, kaj ste načrtovali ali kako ste si porod zamišljali, je popolnoma sprejemljivo, da si v zadnjem trenutku premislite. To se pogosto zgodi! Ženske, ki so prisegale, da bodo rodile brez epiduralne, jo potem na ves glas zahtevajo, na drugi strani pa se ženske, ki so vnaprej načrtovale uporabo takšnih sredstev, znajo odločiti, da jih konec koncev ne potrebujejo.

Moje življenje

Verjetno si že kar nekaj časa predstavljate, kako bo vaš porod potekal; kljub temu obstaja kar velika možnost, da dejanski dogodek v ničemer ne bo podoben vašim predstavam. To ne pomeni, da bo nujno prišlo do česa strašnega, a obstaja milijon različnih možnih potekov dogodkov – nikoli ne morete vedeti, kako bo šlo. Na primer, morda vam bo odtekla voda, pa ne boste imeli popadkov in bo porod moral biti sprožen. Morda bo porod tako hitro napredoval, da ne bo dovolj časa za epiduralno analgezijo, čeprav ste jo nameravali zahtevati v trenutku vstopa v bolnišnico. Pripravljeni se bodite prilagoditi razvoju dogodkov. In vedite, da bodo tudi dramatične izkušnje – vaš mož obtiči v prometu na poti v bolnišnico, vašo torbo za v porodnišnico pozabite na vhodnih stopnicah na dežju, ali pa doživite 20 ur (ali 20 minut) težavnega poroda – postale dragoceni spomini, ki jih boste pogosto vključevali v pripoved o rojstvu vašega dojenčka. Kljub vsemu stresu in bolečinam, je porod resnično eden od najbolj neverjetnih izkušenj na svetu. Obljubimo.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden