Monday, July 15, 2024

Moj dojenček


Trenutek, ko bo s še zadnjim potiskom dojenček prišel na svet (ali boste čutili, kako je dvignjen iz vašega trebuha), je poln silnega olajšanja in veselja – vsaj za vas. Verjetno se bo vaš predragi dojenček na ves glas drl. Mu res lahko zamerite? Ravno je bil (poleg vsega še skozi izjemno majhno odprtino) potisnjen iz svojega temnega, udobnega doma in v svet poln begajočih slik in zvokov. Prva ura novorojenčkovega življenja je nabita z dogajanjem. Čudne roke ga dvignejo, obrišejo in mu s sesalko očistijo nos in usta, da mu pomagajo pri prvih vdihih dejanskega zraka. Vašemu dojenčku bodo srčni utrip, dihanje, barvo kože, napetost mišičnega tkiva in reflekse pregledali in ocenili (od nič do dve točki za vsako lastnost). Vsota bo določila dojenčkovo mesto na lestvici Apgar – to je začetna ocena njegovega zdravja (večina zdravih otrok ima Apgar med sedem in devet). Kaj še: vašemu dojenčku bodo prerezali popkovino, mu v oči kanili antibiotične kapljice in dali injekcijo vitamina K, ki pomaga pri strjevanju krvi. Potem ga bodo pregledali od glave do pet – pozorni bodo predvsem, da nima izpahnjenega kolka (do tega lahko pride med porodom), šuma na srcu ali abnormalnosti urinskega trakta. V večini primerov ga lahko takoj pestujete in že poskusite začeti z dojenjem vašega malčka.


Ko vašega dojenčka vidite prvič, bo to osupljiva izkušnja. Kljub temu, da je vse skupaj čudovito, pa ne postanite zaskrbljeni, če vaš dojenček ni ravno tako, no, lep kot ste si ga zamislili. Pri dojenčkih, ki so rojeni vaginalno je večja možnost, da bo nekaj časa glava nekoliko čudne oblike in da bodo njegove oči otečene. Prav tako bo vaš dojenček verjetno prekrit z verniksom, čeprav se bo večina sprala ob prvem umivanju. Večina novorojenčkov šele v par tednih pridobi tisti srčkan, polnoličen videz, značilen za dojenčke.
 

Moje telo


Medtem ko pregledujejo vašega dojenčka, boste vi zaposleni z iztisom posteljice – okoli kilogram težke modrikaste mase krvnih žil in tkiva, ki je hranilo in varovalo vašega dojenčka v preteklih devetih mesecih. Čeprav boste morda še vedno čutili popadke, je večina novopečenih mater preveč navdušenih – »Uspelo mi je! Tukaj je, zdrav je, prekrasen je!« –, da bi jih opazile. Če ste imeli carski rez, bo dojenček ponavadi rojen med prvimi desetimi minutami postopka. Potem bo vaš zdravnik odstranil še posteljico, preden vas bo zašil. Celotna zadeva ponavadi traja le od 45 do 60 minut.
 

Moje življenje


Se dojenček še ni rodil? Bodite potrpežljivi. Le pet odstotkov novorojenčkov se dejansko rodi na predvideni dan poroda, a 90 odstotkov se jih rodi v dveh tednih okoli tega roka. Večina dojenčkov bo popolnoma varnih in zdravih, če v maternici ostanejo tudi do 42 tednov. Po tem času bo vaš zdravnik verjetno predlagal sproženi porod, kjer vam predrejo mehur, da vam odteče voda; ali pa vam pri vaginalnem pregledu loči amnijsko votlino od materničnega vratu; lahko pa uporabijo zdravila (pravzaprav gre za sintetične hormone), ki povzročajo popadke ali pripravijo vaš maternični vrat na porod. Morda si za ta dan niste zamislili sproženega poroda; zapomnite si, da ni pomembno kako se vaš dojenček rodi, ampak da se rodi zdrav. In glejte na pozitivno stran: sprožen porod je lahko tudi dokaj priročen – točno boste vedeli, kdaj se morate odpraviti v porodnišnico in se izognili velikemu delu tesnobe in negotovosti (»A se je sedaj zares začelo?«), s katero se mora soočiti veliko drugih nosečnic. (Mimogrede, sproženi porodi so dokaj pogosti. Po nedavni študiji je dandanes okoli 20 odstotkov porodov sproženih.)

In ne glede na to, kdaj in kako se vaš dojenček rodi, besede ne morejo izraziti vala čustev, ki vas bo preplavil, ko ga boste prvič videli. Gre za razburljivo izkušnjo, ki vam spremeni življenje. Ta majčkena oseba, tesno zavita v bolnišnično odejico se vam morda zdi kot tujec – ali pa nenavadno poznana, kot nekdo, ki ga poznate že od nekdaj. Morda se boste takoj počutili udobno v svoji novi vlogi matere, ali pa boste čutili malo tesnobe glede prilagajanja. Ne glede na to, kakšne misli se vam vrtijo v glavi, je ena med njimi zagotovo naslednja: kar nekaj časa boste vi in vaš partner lahko gledala vašega dojenčka le v popolnem občudovanju. Konec koncev bo postal vaš dojenček ena največjih ljubezni vašega življenja.

 

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

Naslednji prispevek

Porodnišnica Novo mesto

13 junija, 2012 0