Monday, June 17, 2024

Moj dojenček

Vaš embrijo je morda velik toliko kot makovo seme, ampak verjemite nam, skrajno pomembni razvoj se že odvija. V tem tednu se embrijo razdeli na dva dela. Ena polovica bo postala posteljica, posebno tkivo, preko katerega dojenček dobiva nujne potrebščine kot so hranilne snovi in kisik, in to celotno nosečnost. V drugi polovici pa raste embrijo sam; del teh celic se začne razvijati v nevralno cev, kjer se bodo razvili dojenčkovi možgani, hrbtenjača in hrbtenica. Priporočeno je kot vitaminski dodatek jemati folno kislino – poiščite takšno z vsaj 400 mikrogrami na tabletko – saj ta pomaga omogočiti uspešen razvoj organov nevralne cevi.
 


Moje telo

Še vedno čakate, da se bo paličica obarvala rožnato? Ob koncu tega tedna naj bi doma opravljeni testi pokazali pozitivne rezultate. (Če ste že prej skušali dobiti potrditev, pa je bil test negativen, sedaj poskusite znova!) Dokler ni hormon hCG prisoten v vašem urinu, nosečnosti domači test ne bo zaznal.

Ko enkrat dobite potrditev dobre novice, pokličite vašega zdravnika. Morda vas bo želel takoj videti in potrditi vašo nosečnost z bolj zanesljivim testom krvi. Vzemite si dovolj časa, da z zdravnikom preučita vsa zdravila, ki jih jemljete (ne glede ali so na recept ali ne), saj tako zagotovite, da ne škodite vašemu dojenčku. Če jih niste že začeli jemati, povprašajte zdravnika za priporočilo vitaminskega dodatka.
 

Moje življenje

Kdaj lahko drugim poveste dobro novico? Nekateri bodoči starši bodo takoj povedali družini in prijateljem; drugi bodo počakali vsaj do 12. tedna nosečnosti, ko je možnost spontanega splava znatno manjša. Če hodite v službo, je dobra ideja, da poveste sodelavcem okoli tretjega meseca nosečnosti. Takrat se boste z vašim nadrejenim dogovorili o porodniškem dopustu, ali vsaj o začetnih detajlih, na primer, kako dolgo predvidevate izostati od dela. Ste že mama? Morda boste hoteli počakati, preden poveste novico dojenčkovim bodočim bratom in sestram. Prav mogoče je, da bodo imeli mešane občutke o novemu članu družine – če počakate do drugega trimestra, imate več časa, da se pripravite in odločite, kako jim boste povedali veselo vest.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 9. teden

13 junija, 2012 0