Saturday, February 24, 2024

Moj dojenček

Pripravite se na pospešeno rast! Do konca tega tedna bo vaš dojenček trikrat večji – dolg eno tretjino centimetra – približno tako velik kot zrno leče. Njegovo srce sedaj bije z rednim ritmom. Še vedno je bitje prešibko, da bi ga lahko zaznal stetoskop vašega zdravnika, če pa ste nekje v naslednjih parih tednih naročeni na sonogram, bo verjetno viden kot majhna utripajoča pika na sredini dojenčkovega malega telesa. Zanimivo dejstvo je, da bo od sedaj pa do rojstva srce vašega dojenčka bilo približno 150-krat na minuto – dvakrat hitreje kot povprečnemu odraslemu človeku. V tem času se bodo začele oblikovati njegove osnovne obrazne značilnost, vključujoč z odprtino za usta in zametki oči in ušes. Ta teden se njegovi možgani razdelijo na posamezna območja, prav tako pa se začnejo pojavljati začetni znaki oblikovanja trebušne votline in pljuč.
 


Moje telo

Posteljica vašega dojenčka sedaj proizvaja vedno večje količine progesterona – po eni strani je to dobro, po drugi pa tudi ne. Dobra novice je, da je ta nujno potrebni nosečniški hormon zadolžen za zaviranje popadkov in proizvajanje krvnih celic za prenašanje kisika in hranilnih snovi v maternični steni. Tako ustvari varno malo gnezdece, v katerem lahko vaš otrok raste in se razvija. Po drugi strani pa progesteron upočasnjuje prebavo, kar lahko povzroča občutek slabosti, ki ga po raziskavah Ameriške univerze za porodničarje in ginekologe doživlja od 70 do 85 odstotkov nosečnic. Kljub imenu jutranja slabost, se lahko pojavi kadarkoli – za nekatere manj srečne med vami gre bolj za celodnevno-in-nočno slabost. Vsakdo jo doživlja drugače. Nekatere ženske občutijo le rahlo vrtoglavico, občutljivost želodca in glavobole, še posebej če so dlje časa brez hrane. Druge nosečnice bodo bruhale tudi večkrat na dan. Naj vam bo v tolažbo, da pri večini žensk najhujši simptomi pojenjajo do konca prvega trimestra.
 

Moje življenje

Res se je sedaj težko osredotočiti na občutja drugih ljudi, saj morate poskrbeti za lastno glavo, oziroma trebuh. Kljub temu pa se posvetite tudi bolj nesebičnemu vprašanju – kako z vsem tem shaja vaš partner? Nekateri partnerji so veseli in so vam v oporo, spet drugi pa se bodo morda počutili zasute pod vsemi spremembami, ki se dogajajo okoli njih. Popolnoma normalno je, da je kar naenkrat obseden z družinskimi financami, ali pa postane trdno odločen, da se morate preseliti v večji dom. (Temu lahko rečete kar moška verzija gnezdilnega nagona.) Pogovorite se z vašim dragim in ugotovite kaj ga skrbi. Sami boste pričakovali, da bo isto storil za vas.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 
 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 7. teden

13 junija, 2012 0