Thursday, February 22, 2024

Moj dojenček

Vaš dojenček je sedaj približno iste velikosti kot radirka na svinčniku, kljub temu pa že razvija osupljivo specifične obrazne značilnosti! Temni predeli označujejo prostor za oči in nos, prav tako pa se izoblikujejo njegove roke in noge. Ker se prsti tam še niso izoblikovali, so njegovi udi videti kot majhna vesla. Njegovi možgani postajajo vedno bolj razviti; če bi si jih lahko ogledali, bi bili razločno vidni znotraj lobanje. Čeprav jih vi do nekje četrtega meseca nosečnosti ne boste čutili, se je dojenček že začel premikati v majhnih, krčevitih gibih. In kako super je tole: verjetno boste na prihodnjih obiskih pri zdravniku že lahko preko ultrazvoka videli vašega – dobesedno – malčka! (Več o tem v Moje življenje.)
 


Moje telo

Ali lahko verjamete, da je le par kratkih tednov od takrat, ko ste se še spraševali, če ste res noseči? Po vsej verjetnosti vam sedaj to vaše telo sporoča jasno in glasno (če še ne, bo pa kmalu). Jasno, nekateri od značilnih simptomov prvega trimestra so lahko malo neprijetni – utrujenost, slabost, izredno občutljive prsi, spremenljivost razpoloženja –, a poskusite se privaditi in glejte na dobro stran. Vaše telo opravlja zelo komplicirane procese; verjemite, večina simptomov se bo umirila v parih tednih.

Kočljiva stvar v tej fazi nosečnosti je seveda dejstvo, da verjetno svoje skrivnosti še niste razkrili svetu, tako da še ne boste prejemali poznavalskih nasmehov od sopotnikov na vlaku ali avtobusu, ali pa vsakodnevni »Kako se počutiš?« od najboljših prijateljev. Ne skrbite – imate še veliko časa za to, saj bo v naslednjih par mesecih nosečnost postala povsem očitna. Prav zdaj si lahko privoščite kaj samo zase – saj je to vendar delo bodoče matere. (Pravzaprav je vse, kar odpravlja stres dobro za vašega dojenčka, ali ne?) Privoščite si pedikuro – že sama masaža stopal je vredna cene – ali pa posebno masažo za nosečnice. Ko ste preutrujeni za kuho, si na dom naročite okusno kitajsko hrano. Dovolite si par ur za popoldanski spanec ali obisk telovadnice. In zapomnite si: ne počutite se krivo zaradi teh malih užitkov. Če se zaradi njih dobro počutite, so tega vredni.
 

Moje življenje

Sedaj bo že čas za vaš prvi obisk pri zdravniku! Če ste polni tako navdušenja kot nervoze, naj vam povemo kaj pričakovati. Med začetnim pregledom bo zdravnik od vas in vašega partnerja poizvedoval po zdravstveni zgodovini (zdravstveno stanje vas, dojenčkovega očeta in vajinih družin), opravil osnovni pregled (izmeril višino, težo, krvni pritisk, itd.), po vsej verjetnosti pa tudi ginekološki pregled vagine in trebušnega predela, da pregleda maternični vrat, maternico in jajčnike. Izkušnja je podobna normalnemu ginekološkemu pregledu, ki ste jih imeli pred nosečnostjo – malo neudobna, ne pa boleča.

Veliko bodočih mamic bo imelo možnost prvikrat ‘spoznati’ njihove dojenčke preko ultrazvoka – testa, ki uporabi visokofrekvenčne zvočne valove, da prikaže sliko vašega malega bambinota in pokaže, kako napreduje vaša nosečnost. Ultrazvoki v prvem trimestru so večinoma opravljeni preko vagine, saj to omogoča boljšo sliko – vaš dojenček je manjši in je bliže vaši vagini kot pa vrhu vašega trebuha. Deluje pa takole: tanka paličica je vstavljena v vagino (nič ne boli); tam oddaja zvočne valove, ki na priključenem monitorju pokažejo sliko vašega dojenčka. V tem stadiju še ne boste videli veliko – in verjetno boste rabili zdravnika ali tehnika, da vam pove točno kaj gledate – najbolj pomembno je, da vidite dober, močan utrip srca. (Poznejši ultrazvoki bodo bolj podobni tistim, ki jih vidite v filmih – hladen gel je apliciran na vaš trebuh in zdravnik tipalo premika sem ter tja, da se ustvarijo potrebni zvočni valovi.)

Po vašem ultrazvoku, ginekološkem pregledu in ugotavljanju datuma vaše zadnje menstruacije, ima vaš zdravnik vse informacije, ki jih potrebuje, da vam sporoči veselo novico: vaš predvideni datum poroda! Prav tako se boste sedaj lahko pogovorili o možnih vprašanjih glede prehranjevanja, telovadbe in vprašanj na temo »ali je to-in-to lahko nevarno za otroka?« Naslednji obiski pri zdravniku bodo vključevali več preiskav za ugotavljanje možnih zdravstvenih problemov pri vas (na primer slabokrvnost ali nosečnostna sladkorna bolezen (gestacijski diabetes)) in vašemu dojenčku (prirojene napake). V naslednjih dveh trimestrih boste imeli te preglede približno enkrat na mesec. Ko se bo bližal datum poroda, vas bo vaš zdravnik želel videti pogosteje – v zadnjem mesecu pred porodom tudi po enkrat na teden.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

 

    1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 11. teden

13 junija, 2012 0