Friday, February 23, 2024

Moj dojenček

Samo v dveh tednih se je velikost vašega dojenčka štirikratno povečala – sedaj je že skoraj pri centimetru in pol! In medtem ko je imel prejšnji teden komajda izoblikovane ude, se sedaj že razvijajo prsti na rokah in nogah. Njegova zapestja, komolci in gležnji so že vidni na ultrazvoku (seveda ob pomoči sokoljih oči tehnika) in v tem tednu jih bo vaš dojenček morda že sposoben upogniti!


Delikatne obrazne poteze vašega dojenčka sedaj postajajo vedno bolj razpoznavne: njegova ušesa, zgornja ustnica in majcena konica njegovega nosu so že jasno vidni. Njegove veke se bodo začele oblikovati ta teden (oči, ki že vsebujejo pigment, bodo videti odprte dokler veke v naslednjih tednih dokončno ne zrastejo). Ključni notranji organi so vedno bolj razviti, posebej je treba omeniti njegovo črevesje in njegovo srce, ki je z vsakim dnem močnejše.
 

Moje telo

Vaš apetit lahko veliko niha. En dan boste komaj zmogli pogled na hrano, naslednji dan pa boste v desetih minutah pojedli celo pico. In kaj dejansko pomeni izraz ‘jesti za dva’? Resnica je, da vam ni treba jesti veliko več kot ste jedli pred nosečnostjo – le kakšnih 300 dodatnih kalorij na dan (ali 600 če pričakujete dvojčka) – to pomeni dodaten borovničen muffin ali 500 mililitrov mangovega smoothija. Dodatne kalorije so ravno dovolj, da si malo privoščite, brez da bi se popolnoma zapustili. Najboljši način povečanja užitih kalorij je dodajanje mini obrokov, nabitih s hranilnimi snovmi. Ciljajte na hrano, ki je bogata s ključnimi sestavinami – na primer manj mastna skuta (za kalcij) pomešana s svežim sadjem, ali pa skodelica polnozrnatih žitaric (za železo in ogromno drugih vitaminov in mineralov, tudi folne kisline, ki zmanjšuje možnost prirojenih napak). In hej, popolnoma sprejemljivo je, da si vsake toliko časa kaj privoščite – kos jabolčne pite ali pest vaših najljubših bonbonov ne bosta škodovala vam ali vašemu dojenčku. Čeprav je hujšanje med nosečnostjo prepovedano, pa v primeru neprenehnega sanjarjenja o priboljških, nabitih s sladkorjem ali maščobo, poskušajte najti način, da se jim izognete ali pa jih zamenjajte za bolj zdravo inačico. Čokoladni sladoled z mrvicami zamenjajte za nizkokaloričen jogurtov sladoled, nezdravo hrano brez katere enostavno ne zdržite pa omejite na majhne porcije.
 

Moje življenje

Vam je v teh dneh težko misliti na karkoli drugega kot na vašega otroka? (Kaj počne tam notri? Ali skrbim, da dobi dovolj proteinov? Mu tisti tip, ki 15 metrov stran kadi, lahko kaj škodi?) Vse to pomeni, da se vaši naravni materinski instinkti poganjajo v zagon! Ne čutite se krive, če se vsake toliko časa posvetite tudi sama sebi. Vzemite si čas zase in katerokoli dejavnost, ki vam pomaga zmanjšati stres: pojdite na dolg večerni sprehod, kuhajte si vaše najljubše jedi, ali pa se končno naročite na nego obraza, ki si jo v urnik skušate vriniti že mesece.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 11. teden

13 junija, 2012 0