Monday, July 15, 2024

Moj dojenček

Ta teden vaš dojenček dobiva, no, opremo za lastnega dojenčka. Tako je, sedaj se začnejo oblikovati razmnoževalni organi, prav tako pa tudi nekateri drugi ključni organi, na primer trebušna slinavka in žolčnik. Glava vašega dojenčka, ki sedaj meri približno polovico celotnega telesa, je upognjena proti prsim. Njegovi prstki so vedno daljši in njihove konice so sedaj rahlo odebeljene – na tem mestu se bodo razvili edinstveni prstni odtisi. Še več, dojenček je spet podvojil svojo velikost – sedaj je dolg približno 2,5 centimetra.


Sedaj vaš dojenček dobiva vse hranilne snovi preko posteljice, ploščatega, spužvastega organa, pokritega z valovitim tkivom, polnem žil kapilar, imenovanim horionske resice. Dragocene hranilne snovi iz vegetarijanskega burgerja, ki ste ga imeli za kosilo, bodo preko teh krvnih žil prišle do vašega dojenčka preko popkovine. In taisti sistem prenaša odpadne snovi stran od njegovega telesa. Poleg tega so posteljica in horionske resice pomembne, ker so sestavljene iz istega genskega materiala kot dojenček sam, tako da lahko pomagata obelodaniti pomembne informacije o možnih prirojenih nepravilnostih, na primer Downovem sindromu, Tay-Sachs-ovi bolezni in cistični fibrozi (zato se testi, ki ugotavljajo ta obolenja, začnejo opravljati prav kmalu).
 

Moje telo

Verjetno boste v prihodnjih tednih in mesecih pogosto slišali fraze ‘predporodno testiranje’ ali ‘gensko testiranje’. Na kratko: gre za teste, preko katerih se preveri zdravje vašega dojenčka, ko je še znotraj matere – in nekateri testi so glede na starost ali pa družinsko zgodovino bolezni bolj primerni za nekatere ženske. Lahko vas preplavi množica tehničnih izrazov, ki jih boste slišali brez da bi popolnoma razumeli kaj pomenijo, tako da vas bomo pripravili kolikor je pač mogoče. (In zapomnite si, da vašega zdravnika ne morete vprašati preveč vprašanj.)

Prvi test, ki ga bo verjetno priporočil vaš zdravnik je testiranje vzorca horionskih resic; opravi se med 9. in 14. tednom. Pri biopsiji je skozi malo tubo preko vagine, ali pa z injekcijo preko trebuha vzet majhen vzorec celic horionskih resic. V laboratorijskih preiskavah lahko celice pri vašem dojenčku razkrijejo možna kromosomska odstopanja. Ta test predstavlja tudi določeno zdravstveno tveganje, saj pri približno eni od vsakih sto žensk povzroči splav. (Odstotek je višji kot pri amniocentezi, še enem diagnostičnem testu, ki se opravi med 15. in 19. tednom. Torej, ali je biopsija horionskih resic pravi test za vas? Ponavadi ga priporočajo za ženske, starejše od 35 let, ali pa za ženske, ki imajo v družinski zgodovini kakšno dedno bolezen.)

Še eden, manj invaziven test, o katerem morate vedeti, je imenovan nuhalna svetlina. Opravlja se med 11. in 13. tednom, gre pa v bistvu za poseben ultrazvok, ki pokaže specifičen del dojenčkovega vratu; če je posebej odebeljen, zna pomeniti Downov sindrom. Če so rezultati nejasni, bo vaš zdravnik opravil še biopsijo horionskih resic ali pa amniocentezo (oba testa sta več kot 98 odstotkov točna), da potrdi ali ovrže rezultate nuhalne svetline, ki niso popolnoma zanesljivi. Približno ena od dvajsetih žensk, ki gredo na ta test, bo dobila pozitivne (beri: slabe) rezultate, ampak možnosti, da se dojenček rodi z Downovim sindromov so manjše kot ena proti 700. Test je priporočljiv, ker je popolnoma brez tveganja, kljub temu pa je dokaj nov, zato še ni v uporabi vsepovsod. Dodaten bonus: za veliko žensk bo ta test prvi visokokvalitetni ultrazvok, ki ga boste videli, saj omogoči boljši ogled od blizu.
 

Moje življenje

Kakršen koli genski test kot sta biopsija ali amniocenteza pomeni zastavljanje težkih vprašanj. Prvo je seveda če prednosti opravljanja testa štejejo več kot tveganje zdravstvenih zapletov. Preden se dokončno odločite, bo morda potreben dolg pogovor z vašim zdravnikom ali genskim svetovalcem, pa tudi veliko samostojnega razmisleka. Potem pa so tu še druge stvari, o katerih se pogovorite s partnerjem. Bi nosečnost prekinili, če bi ugotovili, da ima otrok resno prirojeno napako? Če ne, bi vam bilo v pomoč to informacijo imeti vnaprej in se pripraviti na otroka s posebnimi potrebami? Verjetno vam nikoli ne bo treba delovati v skladu z vašimi odgovori – več kot 95 odstotkov nosečnosti se konča z varnim rojstvom zdravih dojenčkov – ampak morda se boste odločili, da je bolje biti pripravljen kot presenečen.

Izberite naslednji teden nosečnosti:

1. teden
2. teden
3. teden
4. teden
5. teden
6. teden
7. teden
8. teden
9. teden
10. teden
11. teden
12. teden
13. teden
14. teden
15. teden
16. teden
17. teden
18. teden
19. teden
20. teden
21. teden
22. teden
23. teden
24. teden
25. teden
26. teden
27. teden
28. teden
29. teden
30. teden
31. teden
32. teden
33. teden
34. teden
35. teden
36. teden
37. teden
38. teden
39. teden
40. teden

 

Naslednji prispevek

Nosečnost: 11. teden

13 junija, 2012 0