Wednesday, April 24, 2024


Tudi v primeru, da se z ultrazvokom potrdi nosečnost, ali testi nosečnosti kažejo na pozitiven rezultat, še ne pomeni, da se bo nosečnost rezultirala z rojstvom otroka. Kot vsako spočetje in nosečnost lahko tudi to v zgodnji nosečnosti spremljajo krvavitve in morebitni spontani splav.

V kolikor prvo tromesečje nosečnosti mine brez nepotrebni zapletov, včasih je za to potrebna intenzivna hormonska podpora, se nadalje nosečnost nadzira kot vsaka druga nosečnost.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je vsako pospeševanje produkcije jajčec pri IVF postopku (povečuje se verjetnost napak pri delitvi celic) indikacija za genski skrining ploda, zato se vsaka amniocenteza v teh nosečnostih spremlja izjemno pazljivo in se svetuje samo v primeru, ko standardni presejalni test kromosomopatije v prvem tromesečju nosečnosti nakazuje sum obstoječe težave.  

Nosečnosti po IVF postopku so pogosto večplodne, najpogosteje so nosečnosti z dvojčki. V kolikor obstaja več kot dva ploda se v interesu zdravih otrok in velike verjetnosti izgube nosečnosti, staršem svetuje, da se večplodne nosečnosti v prvem tromesečju nosečnosti zmanjšajo na dvojčke.

Spremljanje večplodne nosečnosti pomeni dodaten izziv za ginekologa, vsaj se večplodne nosečnosti v večini primerov končajo pred predvidenim datumom poroda, zato svetujejo večkratno merjenje dolžine materničnega vratu.

Številne svetovne raziskave niso pokazale, da bi bili otroci spočeti s pomočjo IVF postopka kaj bolj dovzetni za prirojene anomalije. Incidenca prirojenih motenj je podobna merilom, ki veljajo za splošno populacijo.

Porod se izvede v skladu zdravstvenih indikacij:

•    Zdravstveno in splošno počutje matere
•    Stanje otroka
•    Položaj in velikost otroka

Zdravstveno osebje bo naredilo vse, da se zagotovi najbolj varen način poroda s čim manj tveganja tako za mater, kot tudi za težko pričakovanega družinskega člana.

Reference

Preberite še:

Presejalni test za Downov sindrom

Magnezij v nosečnosti

Nuhalna svetlina

Zunajtelesna oploditev

Metode umetne oploditve

 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Prvi otrok po 45-temu letu? Pričakujte zaplete!

13 junija, 2012 0