Wednesday, February 28, 2024

14. teden


Vaš plod je velik med 80 do 113 milimetrov in težak nekje 43 gramov. Slabosti lahko počasi pojenjajo in prav lahko se zgodi, da boste polne energije in novega elana.
 

15. teden

Plod je težak nekje 70 gramov. Nogice so že precej zrasle in kosti postajajo iz dneva v dan trdnejše, ušesi zavzemata pravilen položaj na glavi. Lahko že sesa svoj prstek.
 

16. teden

Plod je velik nekje 112 milimetrov in težak nekje 100 gramov. Nogice so že daljše od ročic, in predvsem tiste nosečnice, pri katerih to ni prva nosečnost, že lahko čutijo otrokove prve gibe. Občutki so podobni kakšnim mehurčkom v trebuhu.
 

17. teden

Plod meri nekje 13 centimetrov in tehta 140 gramov. Celotno telo ima prekrito s tankimi povsem svetlimi dlačicami imenovanimi lanugo. Vaša želja po seksu se lahko povrne.
 

18. teden

Veliko bodočih mamic prav v 18 tednu začuti otrokove prve gibe. Počasi boste morale nabaviti novo garderobo. Plod pa v tem obdobju že lahko proizvaja zvočne vibracije.
 

19. teden

Plod tehta že približno 240 gramov. Nogice so dosegle sorazmerno dolžino v primerjavi z ostalim telesom. Močno se že giblje predvsem brca in maha z rokami, sesa prstke…
 

20. teden

Ste na polovici nosečnosti in vaša teža vse hitreje narašča. Iz dneva v dan bolje čutite gibe vašega otročka. Na UZ se sliši bitje otrokovega srčka. Če pod srcem nosite punčko se začne postopoma razvijati njena maternica in vaginalni kanal.
 

21. teden

Plod je velik 26 centimetrov in težak približno 360 gramov. V tem tednu boste imele malce bolj podroben UZ pregled imenovan morfologija. S tem se ugotavlja pravilna rast in razvoj ploda. V kolikor ga še ne veste, vam lahko genikolog zaupa spol vašega otročka.
 

22. teden

Plod je velik 28 cm in težak 430 g. Velikost genikologi vedno merijo od temena do zadnjice. Sedaj je primeren čas, da začnete svojega otročka božati (po vašem trebuščku) in mu peti pesmice. Vaš otoček se na vaše božanje lahko odzove s kakšnim gibom.
 

23. teden


Plod je velik 29 cm in težak 500 g in se lahko odziva na glasbo, ki jo poslušate. Opazujte katera mu godi.

 

24. teden


Plod je težak 600 g in velik 30 cm. Če bi se otroček rodil v tem tednu bi ob skrbni oskrbi že imel možnosti za preživetje.

Lahko se zgodi, da boste opazile nastajanje strij, zato je skrajni čas, da si priskrbite ustrezno kremo ali olje za boljšo elastičnost kože.

 

25. teden


Plod že zelo hitro pridobiva na teži, malce počasneje pa raste. V tem obdobju je velik 34 cm in težak 650 g. Njegova ušesa so razvita, pojavijo se trepalnice in v kolikor se še niso, se lahko odprejo oči. Pojavijo se tudi nohtki na prstkih.
 

26. teden

V dolžino meri 35 cm in tehta okoli 750 g. Sedaj pričenja dobivati laske na glavici in se vse bolj redi.
 

27. teden

Plod je velik 37 cm in težak okoli 900 g. V kolikor bi rodili v 27 tednu bi imel vaš otrok ob skrbni negi že zelo velike možnosti za preživetje. Oči se odpirajo in so modre barve ne glede na to kakšne barve bo imel oči kasneje. Vsi dojenčki se namreč rodijo z modrimi očmi. Otrok vadi tudi dihalne vaje, za kasnejši porod.

28. teden

Otrok ima iz tedna v teden boljše možnosti za preživetje v primeru prezgodnjega poroda. Lepo pridobiva na teži saj tehta že preko 1 kg.

Lahko se zgodi da vam pričenja iz prsi teči tekočina imenovana kolostrum. Je prva hrana vašega otroka in je zelo bogata z proteini, minerali in maščobo. Pri večini mamic ta tekočina priteče po porodu.

http://youtu.be/UONiiFyNNJQ


 

Kategorija:   Drugo trimesečje, Nosečnost
Naslednji prispevek

Nosečnost po tednih 3. trimesečje

13 junija, 2012 0