Saturday, June 22, 2024
 

29. teden


Otrok v dolžino meri okoli 38 cm in je težak nekje 1,2 kg. Lepo že odpira in zapira svoje očke. V tem obdobju se vse hitreje razvijajo možgani in otrok postaja vse pametnejši. Za čim boljši razvoj uživajte čim več proteinov, ki jih najdete v mlečni hrani, pusto meso, ribe…


 

30. teden

Vaš otrok je zelo aktiven in prav lahko se zgodi, da kasneje tako močnih gibov ne bo več moč čutiti, ker mu bo počasi zmanjkalo prostora v maternici. Obrazne poteze so izoblikovane in vsak trenutek se lahko obrne na glavo in tako ostane do poroda. Nekateri otroci pa se lahko tudi obrnejo nazaj.
 

31. teden

Otrok je velik 41 cm in težak nekje 1500 g. Zelo hitro raste in si nabira čedalje več maščevja. Po porodu bo količina maščevja zavzemala 15% celotne telesne mase.
 

32. teden

Otrok je velik 42 cm in težak 1700 g. Počasi pričenja izgubljati lunago dlačice. Trepalnice in obrvi so vse daljše. Preko vas otroček dobiva protitelesa in si na podlagi tega gradi imunski sistem za kasnejšo odpornost po porodu. V kolikor bi rodili v tem tednu, je nevarnost, da otrok ne bi preživel že minimalna.
 

33. teden


Otrok je velik 43 cm in težak nekje 2000 g. Po nekaterih raziskavah se lahko otrok po porodu odzove na glasbo, ki jo sedaj poslušate vi. Zenice otroka že lahko reagirajo na svetlobo.
 

34. teden

Otrok je velik nekje 45 cm in težek približno 2100g. V maternici mu počasi zmanjkuje prostora in se zato giblje bolj s težavo. Prav nič nenavadnega ne bo, če vam zopet postane slabo.
 

35. teden

Pridno raste in pridobiva na teži. Vsak dan v plodovnico polula 0,5 l tekočine, ki se prečisti skozi posteljico v vašo kri, od tam pa skozi vaša ledvica in mehur. V kolikor pričakujete dvojčke se le ti običajno rodijo med 35. in 37. tednom. Vaš porod se neizmerno bliža in zadnji čas je da začnete vaditi dihalne vaje za porod. Verjemite, da vam lahko zelo pomagajo.
 

36. teden


Otrok je velik 47 cm in težek 2600 g. Posteljica se počasi stara in izgublja svoj namen. Vse bolj se približuje vaš dan poroda.
 

37. teden

Otrok je velik 48 cm in tehta približno 2900 g. V kolikor se še ni, se bo verjetno sedaj obrnil na glavico in se pomaknil niže v medenico. Vendar ne skrbite če se vaš otrok še ni obrnil. Nekateri otroci to storijo tik pred porodom. Vsak čas lahko rodite, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom.
 

38. teden


Vaš otrok večino dneva prespi in raziskave so pokazale, da se mu lahko tudi sanja.
 

39. teden

Vaš otrok je povsem pripravljen na porod. Sedaj je le še vprašanje časa. Se pa zelo malo otrok rodi na predvideni datum poroda. Nekateri pohitijo, nekaterim pa se še kar ne da prijokati na svet.
 

40. teden


Čestitamo!
 

 

Naslednji prispevek

Nosečnost in spolne bolezni

13 junija, 2012 0