Tuesday, May 21, 2024


Starost 30 – 34

Kako se odziva vaše telo?

Plodnost po tridesetemu letu starosti počasi ugaša in se postopoma zmanjšuje v naslednjih petih letih. V primeru zdravljenja neplodnosti v zgodnjih tridesetih, obstaja večja verjetnost uspešnega zdravljenja, kot pri starejših ženskah. Pri petintridesetih letih je uspešnost IVF postopka nekje do 30%, pri starejših od štirideset let pa pade zgolj na 8%. Ena izmed raziskav je pokazala, da je carski rez pri ženskah, ki so prvič noseče med 30 in 34 leti mnogo pogostejši, kot pri dvajsetletnicah. Zakaj je temu tako, ne vedo niti zdravniki.

Počutje

Pri teh letih se boste na novega družinskega člana pripravljale mnogo bolj čustveno, kot dekleta pri dvajsetih. Energije je pri teh letih manj in se boste pogosto počutile izmučene, vendar vas bosta veselje in sreča ponovno vrnila na ‘zdrava’ pota.

Tveganje za otroka

Spontani splavi se pojavijo pri okoli 11,7 odstotkih nosečnosti. Tudi tveganje kromosomopatij in ostalih prirojenih motenj je še vedno relativno nizko.

Starost 35 – 39

Kako se odziva vaše telo?

Verjetnost spočetja po petintridesetemu letu je vse nižja. Padec plodnosti je predvsem posledica staranja jajčec, ki se težje oplodijo.

Do petintridesetega leta starosti se zdravljenje neplodnosti prične po letu dni rednih nezaščitenih spolnih odnosih, po petintridesetemu letu pa se ta rok prepolovi. Največja težava neplodnih parov pri teh letih je, da je lahko vsako izgubljeno leto usodno za uspešno zdravljenje neplodnosti. Med zdravljenjem neplodnosti žensk v zgodnjih tridesetih ali poznih tridesetih je namreč v uspešnem izhodu samega zdravljenja ogromna razlika. Resnici na ljubo pa je uspešnost IVF postopka pri štiridesetletnicah, ki želijo prvič postati mame, zelo nizka.

Visok krvni tlak se v primerjavi z mlajšimi nosečnicami pojavi dvakrat pogosteje in prizadene med 10 – 20% nosečnic v tej starostni skupini. Tudi gestacijski diabetes je dva do trikrat pogostejši, še posebej pri nosečnicah, ki so v preteklih mesecih pretirano pridobivale na telesni teži.

Verjetnost operativno zaključenega poroda (Carski rez) je pri prvič nosečih ženskah v starostni skupini  35 – 39 let približno dvakrat večja. Vaginalni porod pa pri starejših nosečnicah ponavadi traja dlje. V primeru, da druga faza poroda traja dlje kot dve uri, se morajo porodničarji zaradi zmanjševanja stresa na plod, ustrezno odzvati.

Počutje

To je že starost pri kateri je v Sloveniji potrebna obvezna amniocenteza (punkcija plodovne vode). Verjetnost Downovega sindroma ali katere izmed drugih oblik kromosomopatij je pri teh letih dokaj visoka, zato je obvezen tudi presejalni test (nuhalna svetlina).

Tveganja za otroka

V poznih tridesetih je veliko večja verjetnost večplodne nosečnosti, ki je verjetno posledica hormonske stimulacije jajčnikov. S starostjo se tudi nekoliko poveča verjetnost oploditve več kot enega zdravega jajčeca. Reproduktivni sistem žensk, ki jemljejo zdravila za spodbujanje delovanja jajčnikov, ponavadi izloči več kot eno jajčece.

Spontani splav se pri tej starosti pojavlja v skoraj 18% vseh nosečnosti. Verjetnost mrtvorojenca je, v primerjavi z mlajšimi nosečnicami, dvakrat višja. Verjetni razlogi, glede na nedavne raziskave, niso znani.

Preberite še:

Nosečnost pri dvajsetih
Nosečnost
Porod
Težave v nosečnost
Nosečnost in zdravje
Aktivna nosečnica

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Astma povečuje tveganje prezgodnjega poroda

13 junija, 2012 0