Wednesday, May 29, 2024

 


Metabolizem ogljikohidratov v nosečnosti je precej spremenjen, predvsem zaradi ustvarjanja in izločanja velike količine že obstoječih (estradiol, estriol), kot novonastalih hormonov (hCG, hPL) posteljice, ki jih ženski organizem izven nosečnosti ne proizvaja. Skupne lastnosti teh hormonov, poleg tega da delujejo pri ustvarjanju posteljice, je njihovo nasprotno delovanje inzulinu (hormon slinavke, ki regulira vsebnost sladkorja v krvi). Za regulacijo normalne vsebnosti sladkorja v krvi mora slinavka med nosečnostjo proizvajati večjo količino inzulina. Če količina inzulina ne zadošča, se povečuje vsebnost sladkorja v krvi, tedaj govorimo o sladkorni bolezni (diabetesu) nastali v nosečnosti (gestacijski diabetes).

Spremembe zaradi motene kontrole vsebnosti sladkorja v krvi med nosečnostjo so večplastne: rast zarodka je pogosto hitrejše, pogoste se pri njih razvijejo različne anomalije, pogosti so prezgodnji porodi, pogostejše pa so tudi same komplikacije med nosečnostjo in porodom. Pri novorojenčkih je pogosta zlatenica, višja pa je tudi njihova smrtnost. Matere so podvržene infekcijam, nosečnost pa se pogosto zaključi s carskim rezom.

Dejavniki za nastanek gestacijskega diabetesa:

•    Diabetes v družini
•    Preveč plodovne vode
•    Predhodni spontani splavi in neuspešne nosečnosti
•    Prekomerni prirast telesne teže
•    Pogoste glivične infekcije
•    Anomalije in smrtnost otrok
•    Pozitiven sladkor v urinu
•    Porodna teža otrok višja od 4000 g
 

Diagnoza

Diagnoza sladkorne bolezni v nosečnosti se postavlja s pomočjo testa obremenitve s sladkorjem (OGTT): določa se vrednost sladkorja v krvi »na tešče« in 120 minut po zaužitju sladkega napitka (75g sladkorja stopljenega v 250 ml vode). Preiskava se priporoča vsem nosečnicam med 26. in 28. tednom nosečnosti. V kolikor se vsebnost sladkorja tudi po 120-tih minutah ne spusti pod 7,8 mmol/l govorimo o gestacijskem diabetesu. V tem primeru je nujno vsebnosti sladkorja v krvi spremljati s preiskavo (profil sladkorja), ki se znotraj 24-tih ur izvede vsako tretjo uro. Preiskava se izvaja v bolnišnici v času kratkotrajne hospitalizacije.

Zdravljenje

Zdravljenje nosečnic z gestacijskim diabetesom temelji na zdravi prehrani in redni telesni vadbi kot primera navajam plavanje in sprehode.

Zdrava prehrana

•    Uživajte raznovrstno hrano
•    Obroki naj bodo redni, med obroki v pravilnih intervalih umestite tri manjše obroke.
•    V obroke vključite ogljikohidrate (škrob): polnozrnati kruh, žita, riž, sadje in zelenjavo.
•    Izogibajte se hrani in pijači z visoko vsebnostjo sladkorja
•    Kuhajte hrano z malo maščob in izbirajte izdelke z manj maščobami.
•    Pijte veliko vode

Če se gestacijskega diabetesa ne da kontrolirati s prehrano in gibanjem, bo mogoče nujno vsebnost sladkorja v krvi uravnavati z inzulinskimi injekcijami. V času nosečnosti se tablet za zdravljenje diabetesa ne predpisuje. Običajno zadostuje že ena doza inzulina (s kombinacijo dolgo in kratkodelujočega inzulina). Potrebno dozo inzulina določimo in kontroliramo s ponavljajočim profilom sladkorja. Nosečnice z gestacijskim diabetesom so zaradi intenzivnejšega nadzora običajno hospitalizirane pred porodom, najkasneje pa dva tedna pred predvidenem datumom poroda.

Po porodu gestacijski diabetes običajno izgine. Šest tednov po porodu se ponovi test obremenitve s sladkorjem. S tem ugotovimo ali se koncentracija glukoze vrača v normalno vrednost. Pri ženskah, ki jih je prizadel gestacijski diabetes, se v kasnejšem življenju pogosteje razvije diabetes tipa 2. Za preprečevanje pojave diabetesa tipa 2 je pomembno nadaljevati s pravilno prehrano in telesno vadbo, vzdrževati optimalno telesno težo in vsako leto kontrolirati koncentracijo sladkorja v krvi.

Literatura:

1. Kraus S. Diabetes und Schwangerschaft. Seminarunterlagen. Deutsche Akademie für Ernährungsmedizin.
2. Briese V, Kerler B. Gestationsdiabetes – Diagnostik unter Berücksichtigung anamnestischer Risikofaktoren. gyn 1997: 2:165-169
3. Tammaa A, Teich G, Scholl T, Salzer H. Ethnologie als Risikofaktor für Gestationsdiabetes in Mitteleuropa. Geb Fra 2001; 3:142-146
 

Naslednji prispevek

Septični splav

13 junija, 2012 0