Tuesday, July 16, 2024

V mnogih svetovnih kulturah, denimo pri Japoncih, v prvih tednih in mesecih dojenčki nikoli ne spijo sami in le redkokdaj zapustijo roke odraslih ljudi. V nekaterih drugih kulturah otrok prvih devet mesecev sploh ne položijo v stik s tlemi. Zanimivo je, da prav v teh kulturah ne poznajo kolik.


Zakaj je treba dojenčka nositi?

Dojenček znotraj maternice plava v »bazenu«, okoli njega so mišične stene, na voljo ima neomejeno količino hrane, pijače in kisika. V središču vsega tega je, zaščiten pred lakoto, mrzlim vetrom, zvedavimi sorojenci. Toplo mu je in prijetno, ko krčenje mišic nežno masira njegovo telo. Počuti se varnega.

Ko se otrok rodi, so njegovi čuti bombardirani z novim svetom, z novimi doživetji, tudi neugodjem. Veliko dojenčkov opravi s temi spremembami mimogrede – a ne vsi. Nekateri potrebujejo zibanje, tresljaje, sesanje, toploto, pomirjajoče zvoke … Kje naj dojenček dobi vse to? V maminem in očkovem naročju, kadar ga nosimo! Objem posnema okolje maternice, to je tisto, kar dojenčke pomiri.

Kdo bi to zmogel ves čas?!

Res je, moderni starši otrok ne moremo nositi ves čas. Nismo namreč vajeni dolge ure prenašati težkih bremen, res pa je tudi, da v današnjem svetu ni lahko biti »hodeča maternica«.

Se spomnite slik mater in otrok iz različnih plemenskih skupnosti? Večina ima otroke ob svoje telo privezane s kosom blaga. Če imate zahtevnega otroka, potem vam je lahko kakršenkoli pripomoček za nošnjo dojenčka še posebej v pomoč. Tako boste lahko vsaj nekaj postorili v gospodinjstvu, skočili po nakupih, na banko, se igrali s starejšimi otroki … Roke imate namreč proste.

Katere so prednosti nošenja

1. Otroci, ki so več nošeni, manj jokajo

Pogosto srečujem starše, ki pravijo: »Dokler imam dojenčka tesno ob sebi ali ga nosim na rokah – je priden dojenček, takoj ko ga položim v posteljico, pa začne jokati.« Nošenje je še posebej primerno za dojenčke, ki so bolj zahtevni, imajo kolike in zelo veliko jokajo. Znanstvene raziskave so pokazale, da otroci, ki jih starši pogosteje nosijo, jokajo celo za polovico manj.

2. Nošeni otroci se učijo in razvijajo hitreje

Če otroci pol manj časa jokajo in sitnarijo, kaj počnejo s »preostalim« časom? Učijo se! Otroci, ki so nošeni, preživijo več časa v tihi, čuječi fazi. To pa je vedenjska faza, v kateri je otrok najbolj zadovoljen in aktivno komunicira z okolico. Znanstvene raziskave so pokazale, da nošeni otroci hitreje in bolje sprejemajo vidne in slušne dražljaje.

3. Nošenje dojenčke pomiri

Kadar mati hodi z dojenčkom v naročju, ga znani ritem, ki se ga spomni še iz materinega trebuščka, pomiri. Ko dojenček položi glavico ob materine prsi, sliši znano ritmično bitje materinega srca in se počuti varnega. Pomemben biološki mehanizem, ki ureja tudi dojenčkovega, je tudi materino ritmično dihanje.

4. Nošeni dojenčki se prej socializirajo

Z nošenjem je dojenček dejaven udeleženec v našem svetu. Dojenček tako vidi, sliši in čuti, kar slišita mamica in očka. Nošeni otroci opazujejo in prepoznavajo obraze, se zavedajo kretenj, ritmičnega zibanja in vonjev, učijo se govorice telesa, prepoznavajo govorne vzorce in čustva tistih, ki jih nosijo. Če imamo dojenčka v svoji neposredni bližini, se bomo k njemu večkrat obrnili, se z njim več pogovarjali in več ukvarjali.

Varno nošenje

  • Dokler se ne navadite na nošnjo v ruti ali slingu, vedno podpirajte dojenčka s svojimi rokami.
  • Dojenčka ne nosite med kuhanjem ali kadar imate opravka z ostrimi in vročimi stvarmi.
  • Ko nosite dojenčka, ne pijte vročih tekočin.
  • Če nosite malce večjega dojenčka ali malčka, pazite, da ne bo iz vašega naročja dosegel nevarnih predmetov.
  • Ko greste skozi vrata ali okoli vogala, pazite, da z dojenčkovim telesom ne zadenete ob rob ali kljuko.
  • Medtem ko nosite svojega otroka, ne vozite kolesa.
  • Slingi in rute niso nadomestki za otroške varnostne avtomobilske sedeže

Tudi očka lahko nosi dojenčka

Nošenje dojenčka je lahko tudi eden od načinov za navezavo tesnejšega stika med dojenčkom in očkom. Očka lahko nosi dojenčka tako, da je dojenček pokonci, podprt z očkovo roko in z glavico ugnezden v vdolbino med očkovim vratom in glavo. Dojenček se z licem stiska v to vdolbino, očka mu z drugo roko podpira glavico. Če očka pri tem nežno mrmra ali brunda, ta predel vibrira in je lahko to čudovit način, kako uspavati dojenčka. Ne le da dojenčki slišijo brundanje, ampak se na tem predelu očkovega telesa odlično prenašajo vibracije k dojenčkovi glavici.

Uspavanje z nošenjem

Ura je devet zvečer, vi ste strahovito utrujeni, dojenček pa še veselo raziskuje svet okoli sebe in nima niti najmanjšega namena, da bi zaspal. Se vam je to že kdaj zgodilo? Namestite ga v ruto ali sling in se sprehajajte po hiši, dokler se dojenček ne umiri in ne zaspi. Poskusite lahko tudi z dojenjem in hkratnim nošenjem.

Dojenje med nošenjem

Dojenčke lahko preprosto in mimogrede podojite kar med nošnjo v slingu ali ruti. Dojenje dojenčka v slingu ali ruti je lahko zelo pripravno tudi, kadar smo zunaj hiše. Kadar ima dojenček težave z dojenjem ali med dojenjem protestira, svetovalke za dojenje mamici priporočamo, naj poskusi dojiti otroka med nošnjo. Ritmično nihanje spodbuja dojenčkovo sesanje.

Skrb za sorojence, ko je dojenček v našem naročju

 
Kadar imamo doma tudi starejšega otroka ali več sorojencev, je lahko nošenje otroka v slingu ali ruti zelo dobrodošlo. Pri nas doma smo se z lego kockami s starejšima otrokoma največ igrali tako, da se je dojenček dojil ali je spal v mojem naročju, v slingu.

Nošenje otroka ko smo na poti ali zunaj hiše

Ko nosimo otroka, mu zagotavljamo varnost v tujem, neznanem okolju. Ko stojimo v vrsti na banki, ko nakupujemo ali smo na poti z letalom, je z dojenčkom ali majhnim otrokom v slingu preprosteje in lažje.

Nošenje donošenčka

Nedonošeni dojenčki, še posebej tisti, ki imajo tudi zdravstvene težave, preživijo dolgo časa na oddelkih za intenzivno nego. Dojenčki, ki so v inkubatorjih ali toplih posteljicah, so pri miru, se ne zibajo in ne premikajo. Ker sta v stalnem stiku z materjo otrokov srčni utrip in telesna temperatura zaradi neposrednega stika dojenčkove in materine kože stabilnejša, na neonatalnih in intenzivnih oddelkih spodbujajo starše, da svoje dojenčke in nedonošenčke čim prej kengurujčkajo. Dokazano je, da so nedonošenčki ali zelo bolni novorojenčki, ki so se veliko kengurujčkali, dojili ali so dobivali materino mleko, mnogo hitreje okrevali.

Nošenje telesno in duševno prizadetih dojenčkov

Tako dojenčki kot starši z nošenjem zelo veliko pridobijo. Čeprav je spoznanje, da je z dojenčkom nekaj hudo narobe, za starše zelo težko, telesna bližina in stik pripomoreta k lažjemu spoznavanju in ustvarjanju navezanosti med njimi. Dojenčki z motnjami v razvoju so s pravilno nošnjo pozitivno stimulirani. Veliko nošenja zelo pozitivno deluje na dojenčke s cerebralno paralizo. Pomembno je, da nosite otroka PRAVILNO. O pravilnem nošenju in ravnanju z dojenčkom vas bodo poučili nevrologi in fizioterapevti.

OPOZORILO: Pomembno je, da je nošenje pravilno. Nekaj dni starega dojenčka vedno tako, da leži in ima podprto glavico in hrbet. Če ima dojenček težave s telesnim razvojem, vas bodo pravilnega nošenja in ravnanja z dojenčkom (handlinga) naučili usposobljeni strokovnjaki.

Članek objavljen v reviji Otrok in družina

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Vitaminski pripravki in rak prostate

13 junija, 2012 0