Monday, June 17, 2024

Znanstvenik trdijo, da bi lahko antibiotik, ki ga je potrebno testirati na ljudeh, uporabili za zdravljenje okužb s superbakterijo MRSA (meticilin rezistentni Staphylococus aureus) in tuberkuloze. Ob današnji praksi zdravljenja, kombinacija farmakoloških pripravkov pogosto pušča številne negativne stranske učinke.


»Odkritje nove formule obljublja in daje upanje, da se bomo uspeli zoperstaviti številnim patogenim bakterijam,« je dejala Kim Lewis, profesorica na ameriški Northeastern  University.

Lewisova je sodelovala z znanstveniki iz Bonna, rezultate raziskave pa je objavila strokovna revija Nature.

Njena kolegica dr. Tanya Schneder je pojasnila, da odkrit antibiotik spada v novo generacijo zdravil, ki bakterije uničuje po principu uničenja celične ovojnice, kar omogoča vdor substance v njeno citoplazmo.

Odpornost bakterije na antibiotike je lahko naravna lastnost, ali pa posledica njenega razvoja – z mutacijo lastne DNK ali pridobivanjem rezistentnega gena iz drugega vira.

Bakterije se širijo hitro, novim pogojem in nevarnostim se prilagodijo zelo hitro, mednje sodijo tudi antibiotiki. S pogostim menjanjem strukture v lastni celici razvijejo obrambni mehanizem, ki se veže tudi na antibiotik.

Superbakterije antibiotik nevtralizirajo tako, da razbijejo njegove molekule, ter ga naredijo nenevarnega, ali pa spremenijo celično membrano, tako da antibiotik ne more prodreti v notranjost celice.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pogostost astme in KOPB

9 januarja, 2015 0