Friday, July 19, 2024

Zaenkrat so postopek testirali zgolj na miših, na katere so presadili lase s človeškim poreklom.


V kolikor se bodo rezultati potrdili tudi v naslednjih raziskavah, bo zdravljenje plešavosti učinkovitejše od vseh dosedanjih zdravil in presaditve las.

Dosedanje metode ženskam niso pomagale, zdravljenje z novo metodo pa bi lahko bilo učinkovito tudi pri zdravljenju ženske plešavosti, so v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences zapisali znanstveniki.

V tem trenutku se s transplantacijo presadi lasni mešiček iz zadnjega predela glave na prizadeto območje, s čimer lasje umetno migrirajo, vendar se njihovo število ne povečuje.

Postopek, ki traja tudi do osem ur, pa na zadnjem delu glave pušča vidne brazgotinice

Z novo tehniko bi iz lasišča izločili manjšo skupino celic, ki so vključene v formiranje las, jih v laboratorijskih pogojih razmnožili in vsadili na plešast predel glave.

S tem postopkom bi se dodajalo število las.

Vodja raziskave Angela Christiano, z medicinskega centra Columbia v New Yorku, se je v sodelovanju z znanstveniki iz Durhama v Veliki Britaniji osredotočila na skupine celic v dnu lasnega mešička, ki imajo sposobnost reprogramiranja v bližnje kožne celice, ki ustvarjajo nove mešičke.

Znanstveniki so jih poskušali vzgojiti in namnožiti v ‘postroju’ visečih kapljic, kar omogoča nabiranje celic v dnu vsake kapljice.

Tehnika omogoča medsebojno dotikanje velikega števila celic, kar je pogoj za pošiljanje signalov za potrebo po ustvarjanju las.

Pri petih od sedmih transplantatov so se razvili lasje, testi pa so pokazali, da je šlo za človeške lase.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kemični piling

23 oktobra, 2013 0