Saturday, February 24, 2024

Zdravniki iz londonske Great Olmond Street Hospital so prepričani, da bo tehnika uspela rešiti težave pomanjkanja primernih darovalcev kostnega mozga.


Na svetu na presaditev kostnega mozga čaka okoli 37.000 pacientov, zgolj 30% primernih darovalcev pa se najde v krogu družinskih članov.

Transplantacijo kostnega mozga so izvedli pri treh otrocih, ki jim je presaditev pomenila edino rešitev, na primernega darovalca pa so čakali več let.

Eden izmed pacientov je petletni otrok, ki trpi za sindromom imunodeficience, kostni mozeg pa je prejel od očeta, ki je pred tem prejel cepivo proti gripi. Prav kombinacija cepiva in očetovega kostnega mozga bo poskušala otrokov imunski sistem naučiti, kako se boriti proti okužbami.

Zdravniki so modificirali darovane T-celice imunskega sistema in tako ustvarili varnostni mehanizem samouničevanja, ki se aktivira v primeru da telo pacienta zavrne vsadek.

Bolezen zavračanja je najtežji zaplet postopka presaditve kostnega mozga, še posebej v primerih ko ni popolnega ujemanja med darovalcem in prejemnikom.

V dosedanjih postopkih se običajno T-celice odstranijo, v tem primeru pa so prejemniki izpostavljeni večjim tveganjem infekcij ali ponovnem izbruhu osnovne bolezni kot je npr. levkemija.

Pediatrični imunolog Wassem Qasim pravi, da bo nov pristop pomenil enake možnosti tudi za otroke neprimernih darovalcev.

Rezultati postopka so opisani v reviji PLoS One.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Bakterijska dizenterija – krvava driska

28 oktobra, 2013 0