Saturday, June 22, 2024

Pred kratkim so v porodnišnici singapurske Bolnice za ženske in otroke (KKN) uvedli nov način epiduralne anestezije. Pri epiduralni anesteziji otročnici skozi plastično cevčico, v področje trde ovojnice hrbtenjače, postopoma vbrizgavamo lokalni anestetik z namenom omrtvičiti nosečničin spodnji del telesa.


Novost, ki jo prakticirajo v porodnišnici KKH je, da ženske same kontrolirajo količino in intervale anestezije. Zdravniki trdijo, da je nova metoda boljša, ker nekatere ženske kljub »klasični« epiduralni anesteziji čutijo močne bolečine.

Pri klasični metodi se ženskam najprej da injekcijo anestetika, nato pa se v predel hrbtenjače uvede cevčica, ki v določenih intervalih dozira nastavljeno količino zdravila proti bolečinam. Zdravniki KKH vidijo težavo v tem, da včasih otročnica na delovanje zdravila čaka tudi do deset minut.

»Ko trpite v hudih bolečinah, lahko 10 minut traja celo večnost,« trdi profesor Alex Sia, direktor Oddelka za anestezijo, ki je izumil prototip naprave s katero lahko otročnica sama povečuje dozo anestetika in se tako prilagaja njenim potrebam. Prototip naprave je povezan z majhno črpalko.

Pri Nanyang Polytechnic so uspešno izdelali prve naprave, ki jih v omenjeni bolnici učinkovito uporabljajo tudi drugi zdravniki.

Porodnišnica ima v planu do konca leta z novimi napravami opremiti vseh 32 porodnih sob.

Naslednji prispevek

Spalni položaji med nosečnostjo

13 junija, 2012 0