Sunday, May 26, 2024

Strokovnjaki s Centra za umetno oploditev v britanskem Nottinghamu so izločili jajčece s tehniko, ki so jo poimenovali komporativna genomska hibridizacija (Comparative genomic hybridisation, CHG). S pomočjo te metode se je rodil deček Oliver.


S pomočjo omenjene tehnike so izločili samo jajčeca, ki so imele normalen sestav kromosomov, s čimer so povečali verjetnost razvoja zdravega zametka.

Profesor Simon Fishel, vodja ekipe, ki je objavila postopek je pojasnil: »Kromosomska abnormalnost ima velik vpliv na neuspešne poskuse ženske nosečnosti. Popolna kromosomska analiza lahko podvoji verjetnost uspeha pri parih, ki imajo zelo majhno verjetnost, ali pa so bili podvrženi številnim poskusom umetne oploditve. Ponavadi so se ti poskusi končali s spontanim splavom.«

Profesor Fishel smatra, da je pri mlajših ženskah polovico, pri starejših od 39 let pa tudi do 75% jajčec kromosomsko abnormalnih.

Profesor Peter Braude, vodja Katedre za žensko zdravje pri britanski univerzi King’s College London je dejal: »Srečen sem za vse pacientke, v obzir pa moramo vzeti, da gre mogoče zgolj za golo srečo. Potrebno bo nadaljevati z raziskavami, ki bodo potrdile učinkovitost tega postopka.«

V Sloveniji je kot v večini evropskih držav, neplodnih okoli 18% parov. Nova metoda bi lahko pomagala mnogim od njih.

Naslednji prispevek

Neplodnost in alternativne možnosti

13 junija, 2012 0