Wednesday, February 28, 2024

Smernice, z željo lažjega razumevanja različnih simptomov za enako bolezensko stanje, so objavili v strokovni reviji Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.


Predsednik delovne skupine Richard S. Legro, profesor porodništva in ginekologije na Penn State Universty College of Medicine iz Pensilvanije, je z utemeljenimi dokazi GRADE (The Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation system) za določanje teže in kakovosti priporočil, spisal nove smernice zdravljenja PCOS.

»Priporočila zdravnikom omogočajo postavljanje diagnoze sindroma policističnih jajčnikov v primeru ko so simptomi jasni, brez potrebe po hormonskemu testiranju ali ultrazvočnem pregledu,« je dejal dr. Legro.

Po njegovih priporočilih se lahko pri odraslih ženskah postavi diagnoza PCOS na podlagi prisotnosti najmanj dveh omenjenih znakov:

  • Preveč androgenih znakov
  • Motnje ovulacije
  • Policistični jajčniki

Prav tako je potrebno izključiti ostale dejavnike, ki pripomorejo k višku androgenov. Zdravniki morajo opraviti preiskave za morebiten karcinom endometrija, motnje razpoloženja (ki se nanašajo na skupino duševnih motenj in vključujejo vse oblike depresije in bipolarno motnjo), obstruktivno apneo, diabetes melitus in kardiovaskularne bolezni.

Diagnozo PCOS pri najstnicah, ko izključimo vse preostale možne povzročitelje, postavljamo na temelju prisotnosti oligomenoreje, ter kliničnih ali biokemijskih znakov hiperandrogenizma.

Diagnoza PCOS v perimenopavzi se v času reproduktivnih let osnuje na medicinski dokumentirani, dolgi anamnezi oligomenreje in hiperandrogenizma.

Ultrazvočni pregled jajčnikov potrjuje sum, čeprav je to za ženske v perimenopavzi manj verjetno. Avtor novih smernic je proti rutinskemu ultrazvočnemu pregledu merjenja endometrija pri ženskah s PCOS.

Pri postavljanju diagnoze in zdravljenju PCOS, je potrebno več pozornosti nameniti poraščenosti, aknam, alopeciji, acanthosis nigicansu in prisotnosti kožnih fibromov. Svetuje se potrditev ovulacijskega statusa s kontrolo menstrualnega koledarja in anamneze.

Potrebno je določiti indeks telesne mase, obseg pasu, krvni tlak in obremenilni glukozni test.

Pacientke s prekomerno telesno težo je potrebno povprašati o obstruktivni apnei med spanjem, ter simptomov depresije in anksioznosti.

Svetuje se terapija s hormonsko kontracepcijo, ki je prva izbira za zdravljenje menstrualnih motenj, aken in prekomerne poraščenosti. Telesna aktivnost in kalorijsko restrikcijska dieta se priporočata za uravnavanje telesne teže.

Delovna skupina je proti uporabi metformina kot prve izbire, vendar se ga priporoča pacientkam s PCOS in diabetesom tip 2, ali pacientkam s poškodovano toleranco na glukozo, vendar šele ko je dosežen rezultat regulacije telesne teže in telesne aktivnosti. Metformin se priporoča tudi ženskam, ki ne smejo jemati oralne kontracepcije.

Kot prva izbira pri zdravljenju neplodnosti se priporoča uporaba klomifen citrata. Za ženske, ki se pripravljajo na IVF postopek, se metformin priporoča kot adjuvantna terapija za preprečevanje ovarijske hiperstimulacije.  

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Zakaj se prehladimo?

9 decembra, 2013 0