Monday, May 20, 2024

Gonoreja (kapavica ali triper) je s 300.000 v letu 2010 prijavljenih pacientov v ZDA, ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih bolezni. Kljub že tako visoki številki, pa so strokovnjaki mnenja, da se samo v ZDA letno okuži okoli 700.000 ljudi.


Gonoreja je spolno prenosljiva redko simptomatična bolezen, ki v primeru, da se ne zdravi, povzroča kronične bolečine v mali žlički, zunajmaternično nosečnost in neplodnost. Poleg tega pa gonoreja povečuje tveganje okužbe z virusom HIV.

V ZDA se za zdravljenje kapavice priporoča jemanje zdravil iz skupine cefalosporinov. V zadnjih letih so predpisovali kombinacijo oralnega cefalosporina (cefiksima ali cefriaksona), ali cefalosporina v vakcini z dodatkom drugih antibiotikov.

Zadnji laboratorijski podatki kažejo, da učinkovitost cefiksima upada. Prav zaradi tega razloga CDC priporoča zdravljenje kapavice, v katerega cefiksimi niso vključeni. CDC priporoča zdravljenje s ceftriaksonom v kombinaciji z drugim antibiotikom.

Pacientom z nezahtevno genitalno, rektalno in faringealno gonorejo priporoča kombinacijo 250 mg ceftriaksona v enem intramuskularnem odmerku, poleg 1 g azitromicina enkratno, ali teden dni kasneje 2×100 mg doksiciklina.

Redko je nujna izvedba alternativnega antibiotičnega protokola, ki ne vključuje ceftriaksona. V primerih, ko ceftriakson ni na voljo, CDC priporoča 400 mg cefiksima oralno, 1 g azitromicina oralno, ali teden dni kasneje 2×100 mg doksiciklina oralno.

Pacientom, ki so alergični na cefalosporine, CDC priporoča enkratni oralni odmerek 2 g azitromicina.

V obeh primerih se teden dni po zdravljenju priporoča preventivno testiranje, kar je pomembna sprememba CDC smernic.

Pacienta je najprej potrebno kontrolirati zaradi morebitnega neuspešnega zdravljenja. Paciente, ki imajo po zdravljenju težave, je potrebno ponovno testirati. Če so kulture gonokok pozitivne, je potrebno testiranje rezistence na gonokok. Test ozdravljenja je potrebno izvesti teden dni po končanem zdravljenju. Znotraj šestdeset dnevnega obdobja pa je potrebno zagotoviti testiranje in morebitno zdravljenje pacientovega partnerja.

Znotraj 24 ur je potrebno pristojni epidemiološki službi sporočiti sum neuspešnega zdravljenja.

Odmerek 250 mg ceftriaksona v vakcini je učinkovit za zdravljenje gonoreje na vseh anatomskih predelih. Kliničnih podatkov, ki bi zahtevali večji odmerek, ni. Pred uporabo azitromicina s ceftriaksonom je potrebno dati prednost doksiciklinom. Za to obstajata dve pojasnili: prvič, azitromicin se prejme enkratno, kar je lažje in pacientu bolj sprejemljivo in drugič, večja je prevalenca rezistence gonokokov na tetracikline kot na azitromicin.

Več na: www.cdc.gov/std

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Urinarna inkontinenca pri mladih ženskah

8 septembra, 2012 0