Monday, July 15, 2024

Vrata bodo lahko odprle vse trgovine, večina trgovcev pa bo izkoristila priložnost za ponovne nedeljske nakupe. Po napovedih bodo poleg živilcev, ki so doslej vladali nedeljam, odprle vrata vse trgovine v velikih trgovskih središčih, pridružili se jim bodo tudi prodajalci oblačil in tehničnega blaga.


Trgovci in sindikati so omenjeni dogovor razčlenili v novi kolektivni pogodbi za svojo dejavnost. V skladu z njo je delovni čas stvar delodajalcev, ki pa morajo pri tem upoštevati višje plačilo in strožje pogoje za razporejanje na delo ob nedeljah in praznikih. Hkrati je treba spremeniti tudi 17. člen zakona o trgovini. Poslanci naj bi to opravili prihodnji četrtek (2. novembra) v nadaljevanju oktobrskega zasedanja, pri čemer ne bi smeli imeti preveč težav.

Spremembo zakona namreč podpirajo vse stranke, razen Nove Slovenije in Slovenske nacionalne stranke, saj menita, da popravek zakona pomeni kršitev referendumske odločitve o zaprtju trgovin ob nedeljah. Poslanka SNS Barbara Žgajner Tavš je ob tem opozorila, da se že zdaj "prepogosto dogajajo kršitve delovne zakonodaje ravno na področju trgovinske dejavnosti, medtem ko inštrumenti inšpekcijskega nadzora niso ustrezni oziroma učinkoviti".

Po besedah Francija Lavrača, predsednika Sindikata delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, je osnova za preprečevanje morebitnih kršitev enotno tolmačenje vseh določil kolektivne pogodbe. Zato so pripravili skupno izobraževanje, ki se ga bodo hkrati udeležili predstavniki obeh pogajalskih strani. "Za začetek je takšno enotno izobraževanje precejšen napredek," meni Lavrač, bo pa po njegovem "zelo pomembno, da bodo sindikalni zaupniki javljali morebitne kršitve kolektivne pogodbe". Svoje naloge pa bo moral opraviti tudi inšpektorat za delo, ki je prevzel nadzor nad trgovinsko dejavnostjo.

Trgovci medtem bolj ali manj jasno napovedujejo, da bodo v nedeljo znova odprli vrata. Za velike tri, Mercator, Špar in Tuš, ne bo velikih sprememb, saj trgovine z "osnovnim življenjskim blagom" skoraj brez prekinitev prodajajo tudi ob nedeljah. Nova priložnost pa se odpira za vse druge. Nekateri svojo odločitev še skrivajo, kar pa strokovnjaki ocenjujejo kot zavajanje porabnikov in zaposlenih, ki tako ne vedo, kaj jih čaka. Hkrati je namreč neuradno mogoče zvedeti, da bodo na primer ob nedeljah prodajali vsi trije tuji prodajalci tehničnih izdelkov (Bauhaus, Baumax in Obi), saj se poslovodje njihovih trgovin med sabo že obveščajo o delovnem času.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Hujšanje med dojenjem

13 junija, 2012 0