Monday, June 17, 2024

Srce, ki ga z energijo oskrbuje zunanja energija, so v bolnišnici Georges Pompidu v Parizu vstavili neimenovanemu moškemu.


Pacient se je po operativnemu posegu prebudil, ter že komuniciral s svojci in medicinskim osebjem, trenutno pa se nahaja na oddelku intenzivne nege.

»S prvo vgradnjo smo navdušeni, čeprav je v tako zgodnji postoperativni fazi še prezgodaj delati zaključke,« je dejal direktor Carmata Marcello Conviti.

Naprave za pomoč pri delovanju srca se uporabljajo že več desetletji, vendar te naprave nudijo zgolj začasno rešitev vse dokler ni pripravljeno prvo srce za transplantacijo, Carmatov bioprotetični izdelek pa je predviden, da bo pravo srce zamenjal vsaj za pet let. Za produkt je značilno, da je izdelan iz bioloških materialov in senzorjev.

Namen razvoja in izdelave umetnega srca je pomoč tisočim pacientom, ki med čakanjem primernega darovalca za transplantacijo, umrejo.

Po podatkih Carmata, v ZDA in Evropi na transplantacijo srca čaka skoraj 100.000 ljudi.

»Naše srce bo pacientom omogočilo normalno družbeno življenje z minimalno možno odvisnostjo od zdravil,« je dejal Alain Carpentier, kirurg, ki je izvedel vgradnjo, ter soustanovitelj Carmata.

Umetno srce je razvito s pomočjo inženirjev evropske korporacije za izdelavo letal EADS, težko je okoli 900 gramov, skoraj trikrat več od zdravega povprečnega človeškega srca.

Njegova cena se ocenjuje na 140.000 do 180.000 evrov.

Umetno srce imitira kontrakcije srčne mišice in vsebuje senzorje, ki prilagajajo krvni pretok glede na gibanje pacienta.

Notranjost srca, ki prihaja v stik s krvjo, je izdelana iz govejega tkiva, namesto iz sintetičnih materialov, ki lahko povzročijo nastanek krvnih strdkov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

WHO o sladkorju

2 januarja, 2014 0