Friday, April 12, 2024

Nova tehnika ponuja upanje ženskam, ki so v menopavzo vstopile pred štiridesetim letom starosti. Do sedaj nismo poznali terapije, ki bi se izvajala za zdravljenje prezgodnjega prenehanja delovanja jajčnikov. Zgodnja menopavza okvirno prizadene okoli 1% žensk. Biološko povsem naravni proces se zrcali s prezgodnjim prenehanjem izločanja jajčeca, kar povzroči neplodnost. Znanstveniki v Kairu so odkrili metodo, ki pomaga pri ponovni vzpostavitvi delovanja jajčnikov, kar odpira novo upanje za nosečnost.


Na miših so znanstveniki uspeli ustvariti poseben tip matičnih celic, ki se imenujejo mezenhimne matične celice. Celice so transplantirali v samice, ki so jih pred tem s kemoterapijo sterilizirali. V roku dveh tednov so jajčniki ponovno obnovili ovulacijsko funkcijo, čez dva meseca pa se je vzpostavilo normalno hormonsko ravnovesje in sicer povsem primerljivo s samicami, pri katerih niso izzvali težav z delovanjem jajčnikov. Znanstveniki so prepričani, da bo enaka metoda uspešna tudi pri ženskah.

»Rezultati kažejo, da lahko mezenhimne matične celice obnovijo delovanje jajčnikov. Sedaj je potrebno spremljati razmnoževanje miši in analizirati njihove potomce. Tako bomo izvedeli ali imajo potomci materine ali donatorjeve lastnosti. Čaka nas še dolga raziskovalna pot. Vseeno pa raziskava obeta in vzbuja upanje za neplodne ženske, da bi končno lahko postale mame,« je dejal vodja raziskave, profesor Osama Azmy.

Še vedno ne poznamo vseh dejavnikov, ki povzročajo zgodnjo menopavzo, mednje pa zagotovo štejemo kemoterapijo, kateri so podvržene pacientke z diagnosticiranim karcinomom. Ženske, ki jih prizadene zgodnja menopavza pogosteje obolevajo za številnimi drugimi boleznimi kot so npr. osteoporoza in bolezni srca.

Naslednji prispevek

Klomifen: spodbujanje ovulacije

13 junija, 2012 0